Akademiska sjukhuset

Automatiserade kontroller av vitalparametrar ger mer tid till patienterna

Dela
För att mäta vitala funktioner såsom andning, cirkulation och medvetande hos vuxna patienter inom akutsjukvården används NEWS2 (National Early Warning Score). På Akademiska sjukhuset har monitorerna som mäter de olika parametrarna integrerats i det elektroniska patientjournalsystemet Cosmic vilket har kortat tiden för kontroll från nio till tre minuter.
Genom att integrera monitorerna som mäter exempelvis andning, cirkulation och medvetande i Cosmic har tiden för kontroll av vitalparametrar kortats från nio till tre minuter. Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån
Genom att integrera monitorerna som mäter exempelvis andning, cirkulation och medvetande i Cosmic har tiden för kontroll av vitalparametrar kortats från nio till tre minuter. Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

- Automatiseringen och integreringen i patientjournalsystemet är oerhört värdefullt. Det gör det möjligt att tidigt identifiera kritisk sjukdom, förbättra prognosen för patienterna och rädda liv. Tidsvinsten gör att vårdpersonalen får mer tid för patienterna, säger Patrik Bodeby, avdelningschef för kirurgavdelning 70D, sjukhusets första utvecklingsavdelning som lett utvecklingsarbetet.

Han framhåller vidare att säkerheten förbättras genom att mätvärden dokumenteras automatiskt i Cosmic utan risk för fel i form av felinmatning eller att överföringen helt glöms bort. Likaså att risken minskar för förväxlingar jämfört med om värden/paramterar ska samlas in, skrivas ned på papperslappar och sedan föras in manuellt på rätt person osv.

 På Akademiska sjukhuset används så kallade CSM-monitorer för att mäta vitalparametrar enligt bedömningsskalan NEWS2. Det nya är att maskinerna numera är integrerade med Cosmic. På så sätt kan kontrollerna matas in direkt i det elektroniska patientjournalsystemet. Genom att automatisera processen har tiden det tar att mäta parametrarna och föra in i journalsystemet minskat till 1/3 av tiden jämfört med manuell mätning.

Inom akutsjukvården är det viktigt att tidigt upptäcka kritisk sjukdom och sviktande vitala funktioner för att snabbt kunna sätta in rätt åtgärder. För patienter 16 år och äldre, används NEWS2, ett validerat instrument för bedömning av vitala parametrar som utarbetats i Storbritannien av Royal College of Physicians.

Enligt Patrik Bodeby är syftet med NEWS2 att öka patientsäkerheten genom att standardisera bedömningen av patienternas vitala parametrar, och därmed ge förutsättningar för ett effektivt akut omhändertagande varje gång en försämring inträffar.

- Jämfört med flertalet liknande bedömningsskalor, exempelvis Modified Early Warning Score (MEWS), har NEWS2 visat sig ha bättre förmåga att identifiera patienter med risk för att drabbas av hjärtstopp, död eller oplanerad intensivvård, framhåller han.

NEWS2 är både ett bedömnings- och screeninginstrument som kan användas för att bedöma den enskilde patientens tillstånd över tid, och för att bedöma risk för akut försämring och död inom 24h inom akutsjukvården och slutenvården.

- Det används under hela vårdkedjan, från akutmottagningen till utskrivningen från sjukhuset. Vid ankomst till akutmottagningen kan NEWS2 användas för att bedöma risk för allvarlig händelse och behov av övervakning samt vårdnivå. Det används även för tidig upptäckt av misstänkt sepsis, förklarar Patrik Bodeby.

Följande vitala parametrar mäts i NEWS2:

  • andningsfrekvens
  • syremättnad
  • temperatur
  • systoliskt blodtryck (tidigare kallat övertryck, som visar hur hård belastning kärlväggarna har just när hjärtat kramar ihop sig och skjutsar ut en volym blod).
  • pulsfrekvens (om patienten är telemetriövervakad ska hjärtfrekvensen användas)
  • medvetandegrad.

För mer information/intervju, kontakta:

Patrik Bodeby, avdelningschef för kirurgavdelning 70D, Akademiska sjukhuset, Tel 018-611 28 64, e-post: Patrik.bodeby@akademiska.se

Nyckelord

Bilder

Genom att integrera monitorerna som mäter exempelvis andning, cirkulation och medvetande i Cosmic har tiden för kontroll av vitalparametrar kortats från nio till tre minuter. Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån
Genom att integrera monitorerna som mäter exempelvis andning, cirkulation och medvetande i Cosmic har tiden för kontroll av vitalparametrar kortats från nio till tre minuter. Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye