We Effect

Avdelningschef på Region Gotland rekryteras till ”världens tuffaste jobb”

Dela

80-timmarsveckor med 3,50 kr i timlön. Det är vad som väntar Anna Myhr från Visby som nu rekryterats till ”världens tuffaste jobb” som bonde i Kenya.

Anna Myhr. Foto: Privat
Anna Myhr. Foto: Privat

38-åriga Anna kommer nu ta ledigt från sitt jobb som avdelningschef på Region Gotland. Istället kommer hon under tre veckor i vår arbeta sida vid sida med den kenyanska bonden Lina Ruto i Eldama Ravine i sydvästra Kenya, bara några mil norr om ekvatorn. Arbetet består av att hjälpa till med jordbruket, mjölkkorna och hushållet.

“Det känns stort, förväntansfullt och pirrigt. Det blir en helt annan vardag och en stor utmaning. Jag minns hur mör jag var efter att ha hackat pappas sockerbetor när jag var liten. Måste jag öka träningspassen nu? Det ska bli spännande att träffa Lina och jag ser fram emot ett bra samarbete och vänskap. Jag hoppas att det här bidrar till ökad insikt för hur kvinnor har det i andra delar i världen, men också en ökad vilja att vara med att förändra. Både gällande kvinnors situation och klimatet”, säger Anna Myhr.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om ojämställdhet och engagemanget för kvinnors situation på landsbygden i de länder där We Effect arbetar. Över 700 miljoner människor i världen lever i extrem fattigdom. Majoriteten av dessa är kvinnor och barn. Merparten bor på landsbygden och arbetar med jordbruk.

”Covidpandemin har förvärrat klyftorna mellan rika och fattiga i världen. Men det har också lett till att problematiken fått mer uppmärksamhet. Med Världens tuffaste jobb vill vi belysa den tunga arbetsbördan som ligger på kvinnor som lever i fattigdom,”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.

Lönen ligger på 40 kronor om dagen, vilket är snittlönen för en jordbrukare i Kenya, vilka nu står inför stora utmaningar efter covid-19 och kriget i Ukraina. Hungern har ökat och många småskaliga jordbrukare har drabbats hårt av ökade priser, nedstängningar och restriktioner. 118 miljoner fler människor drabbades av hunger under 2020. Bara i Kenya hotas nära 2,1 miljoner människor av svält. Klimatkrisen, med svår torka och oberäkneliga regn som följd, är ytterligare ett akut hot. Tillsammans med Lina Ruto kommer Anna Myhr rapportera om arbetet och situationen på plats.

Anställningen pågår från 2 – 22 maj 2022. We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation och arbetar mot fattigdom med fokus på småskaliga bönder i 20 länder i fyra världsdelar.

Pressbilder bifogas. Mer information finns här: https://weeffect.se/varldens-tuffaste-jobb/

För intervjuer, kontakta Anna:
Email: annamyhr00@gmail.com
Telefon: 070 293 49 11

För ytterligare information, kontakta:
Elin Williams, medieansvarig We Effect
Telefon: o720-71 59 21
E-post: elin.williams@weeffect.org

Kontakter

Bilder

Anna Myhr. Foto: Privat
Anna Myhr. Foto: Privat
Ladda ned bild
Lina Ruto. Foto: George Kamau
Lina Ruto. Foto: George Kamau
Ladda ned bild

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

Kooperationen kraftsamlar för att möta den globala hungerkrisen4.7.2022 08:33:30 CEST | Pressmeddelande

Det pågår en global hungerkris och en stor del av världen svälter. Samtidigt skärs det svenska biståndet ner och tidpunkten kunde inte vara värre. Därför har kooperationen gått samman för att stödja de miljontals människor som We Effect når med sitt arbete. – Kooperationen är en fantastisk förebild för övriga näringslivet, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect, om det stora engagemanget från medlemsorganisationerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum