Röda korset

Även Sverige berörs av hackerattack mot Internationella rödakorskommittén

Dela

Hackerattacken mot Internationella rödakorskommittén (ICRC) som upptäcktes den 18 januari omfattar persondata för mer än 515 000 personer. Bland de drabbade är saknade personer och deras familjer, ensamkommande eller separerade barn, fångar och andra personer som splittras på grund av väpnad konflikt, naturkatastrofer eller migration. Data från Sverige omfattar uppskattningsvis 8 000 registrerade människor. ICRC arbetar intensivt med att analysera attacken. I nuläget finns det ingenting som tyder på att informationen förstörts eller gjorts offentlig.

– Cyberattacken som skett i Genève är oacceptabel och ett direkt angrepp mot världens mest utsatta människor som vänt sig till Röda Korset bland annat för att få hjälpa med att hitta saknade familjemedlemmar. Trots stora investeringar och högt fokus på cybersäkerhet har alltså humanitära data utsatts för en sofistikerad cyberattackDet är extremt allvarligt, säger Nina Piquer, senior policyrådgivare för efterforskning och familjeåterförening på Svenska Röda Korset. 

– Just nu arbetar ICRC med att kartlägga och analysera hackerattacken mot dataservrarna. I ICRCs system har Svenska Röda Korset, som är en av 60 drabbade föreningar, registrerat personuppgifter för uppskattningsvis 8 000 personer i Sverige, som bland annat söker efter saknade familjemedlemmar och som bistått med konfidentiell information som ofta är förknippad med traumatiska händelser och djup smärta. 

För att förhindra ytterligare dataintrång har vi stängt ner det berörda datasystemet. Det betyder att vi för tillfället inte kan komma åt någon information eller arbeta med enskilda ärenden förrän systemet är öppet igen. 

Svenska Röda Korset har anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten och informerat samarbetspartners om händelsen. Datasystem i Sverige hos Svenska Röda Korset är inte drabbade.

Personer i Sverige som har varit kontakt med oss och som godkänt registrering av personuppgifter i ärenden gällande asyl, efterforskning, familjeåterförening, resestöd eller intyg om fångenskap är välkomna att ta kontakt med organisationen för ytterligare information på följande mejladress: info@redcross.se 

Läs mer här:
Hackerattack mot internationella Röda Korset (rodakorset.se)

Internationella rödakorskommittén om vad som hittills framkommit:
Cyber-attack on ICRC: What we know | International Committee of the Red Cross

Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med skydd av personuppgifter:
https://www.rodakorset.se/personlig-integritet/ 

Nyckelord

Kontakter

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets journalistpris 2022 är klara20.4.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har tio bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2022.

Röda Korset skickar handbok i internationell humanitär rätt till alla riksdagsledamöter9.3.2022 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Med anledning av konflikten i Ukraina skickar Röda Korset ut publikationen "Information om den humanitära rätten", som givits ut i samarbete med Totalförsvarets folkrättsråd. Utskicket går till samtliga av Sveriges 349 riksdagsledamöter. Den internationella humanitära rätten – krigets lagar – syftar till att förhindra och lindra mänskligt lidande i väpnade konflikter. Budskapet är tydligt: även krig har regler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum