Håll Sverige Rent

Äventyrare plockar plast från jolle av skräp

Dela

Fredagen den 25 september plockar äventyraren Oskar Kihlborg skräp ur Riddarfjärden i Stockholm, från en optimistjolle byggd med just plastskräp. Segelturen är finalen i en treårig kampanj för att stoppa plastnedskräpning av haven.

Optimistjolle byggd av plastskräp. Foto: Fredrik Norén/Håll Sverige Rent
Optimistjolle byggd av plastskräp. Foto: Fredrik Norén/Håll Sverige Rent

– Plast är det vanligaste skräpet i våra hav. Om vi inte gör något nu varnar forskare för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050. Den enda lösningen är att vi slutar tillföra plast i havet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent och medarrangör till seglatsen.

Optimistjollen som äventyraren Oskar Kihlborg seglar har byggts med plastskräp som samlats in av frivilliga vid svenska kuster. Det treåriga projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den stora mängden plast i havet och problemen som följer med det.

– Som äventyrare har jag sett många av världens mest natursköna platser och har ett stort engagemang för Östersjön. Därför känns det viktigt att uppmärksamma ett av vår tids största miljöproblem – och roligt att få göra det genom att segla i en optimistjolle som är byggd av skräp, säger Oskar Kihlborg.

Projektet avslutas den 25 september, genom att Oskar Kihlborg seglar en av optimistjollarna runt Riddarfjärden och på vägen plockar upp skräp ur vattnet. Väl i hamn vid Stockholms Segelsällskap i Rålambshovsparken överlämnar han jollen till tre föreningar, som kommer att använda den i sina ungdomsverksamheter.

– Vi vill visa att det är möjligt att vända trenden. Därför känns det också väldigt bra att optimistjollen, och därmed skräpet den är tillverkad av, får ett fortsatt liv i en ungdomsverksamhet. Vi hoppas att den ska fortsätta att väcka ett engagemang för våra hav och för att stoppa nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz.

Pressbilder på jollarna finns i Håll Sverige Rents pressrum.

Fakta: Så kan du bidra till minskad nedskräpning av haven

Alla kan hjälpa till att stoppa utvecklingen genom att:
1) aldrig skräpa ner, varken på land eller till havs
2) tänka över sin konsumtion av engångsplast
3) berätta för andra och få fler att göra rätt.

Fakta: Optimist för havet

Projektet ”Optimist för havet” startade 2018, då frivilliga under Sjöräddningssällskapets ledning plockade skräp längs kusten. Därefter har experter på SSPA på Chalmers byggt fem optimistjollar av plastskräpet. Syftet med projektet är att visa på den stora mängd plastskräp som finns i våra hav för att på sätt bidra till att minska nedskräpningen. Bakom projektet står Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet.
En film om projektet finnshär.

Fakta: Plast i havet

- Plastskräp i havet är ett av vår tids största miljöproblem och varje år tillförs mellan 5 och 13 miljoner ton skräp i havet.
- 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i havet om inget görs.
- Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikroplast.
- 80 procent av allt skräp i havet kommer från land, och har förts ut till havet med vindar och vattendrag. En del av skräpet kommer tillbaka till våra kuster med strömmar och vågor.
- Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Optimistjolle byggd av plastskräp. Foto: Fredrik Norén/Håll Sverige Rent
Optimistjolle byggd av plastskräp. Foto: Fredrik Norén/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum