Avesta kommunAvesta kommunAvesta kommun

Avesta Art 2020 - FACTS AND FANTASIES

Dela

Inbjudan till PRESSVISNING Avesta Art 2020 onsdagen den 13 maj kl. 10.00 i Verket, Rosthuset. Ingång huvudentré. Fika serveras.

I och med Avesta Art 2020, med titel FACTS AND FANTASIES, vill vi bjuda in besökare till en överraskande, oförutsägbar, faktisk och fantasirik utställning.

Öppet för besökare fr.o.m. 17 maj
(Traditionell vernissage var planerad till 16 maj, men har ställts in)

Som en del av Avesta Art visas..

AQUANAUTS: THE EXHIBITION
– Expeditionen till Siljansringen 1897

För första gången avslöjas här vad som hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner i Sverige.

I Verkets största sal redovisas benrester, häpnadsväckande artefakter och fossilerade fynd, nya rön och obestridliga bevis på att vetenskapen nu tvingas kasta den etablerade paleontologiska forskningen över ända.

Medverkande Aquanauts: 

Pompe Hedengren, Sara Mac Key, Olof Hedengren, Karolina Stockhaus m.fl

”Folkhemmets design
 - bruksföremål i rostfritt stål och aluminium”

En del av Avestas historia.
I utställningen ges besökaren möjlighet att ta del av ett svenskt kulturarv, men också höja blicken och fundera över samhällsutvecklingen under 1900-talet. Utställningen reser också frågor om hållbar design.

Medverkande Folkhemmets design: Thomas Lindblad, Tove Alderin.


Vidare medverkar konstnärerna: 

Ylva Ceder
Ylva visar en serie målningar föreställande ett eldhärjat landskap, svart jord och svärtade trädstammar. Ett lugnt landskap som förbereder sig för att återfödas med liv. Utställningen visar även ett nytt verk.

Anna Linnea Liljeholm
Anna Linneas konstnärskap vilar i ett gränsland mellan bildkonst och konsthantverk, där handens arbete är viktigt men ändå underordnat det konstnärliga uttrycket. Mötet mellan den textila linjen och den tecknande är ett ständigt närvarande element i processen.
Verket som visas i Avesta Art 2020 konstrueras direkt på plats.

Torbjörn Grass
Torbjörn Grass medverkar för andra året med sitt verk, Järnkväden.

Markus Kåhre
Markus Kåhre reflekterar med sina illusoriska installationer vårt sätt att varsebli verkligheten och världen som den ter sig för oss. Verket visas för tredje året.

Några av de medverkande konstnärerna deltar på pressvisningen:

Pompe Hedengren, Tove Alderin, Anna Linnea Liljeholm, Ylva Ceder, Torbjörn Grass m.fl

Läs mer här om samtliga konstnärer.

Nyckelord

Kontakter

Aquanauts: Pompe Hedengren, 0736712684
Folkhemmets design: Thomas Lindblad, 0736450945

Bilder

Länkar

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

Avesta Art genomförs i år för nittonde gången i Verket - Avesta gamla järnbrukshytta. Här  visar vi foto, film, skulptur, artefakter, dofter, illusioner, ljudkonst, design & form, målningar, installation, textil, mm

Avesta Art i Verket arrangeras av Avesta kommun. Värdefulla bidrag kommer från Region Dalarna och Kulturrådet som en del av kultursamverkansmodellen.

Hela den industrihistoriska miljön, med sju olika nivåer, är tillgängliga och anpassade till behoven hos människor som lever med funktionshinder. 

Utställningsdatum

17 maj – 13 september, 2020

Konstutställningen Avesta Art med samtidskonst i Gamla Järnbrukshyttan i Avesta introducerades 1995. Avestas hyttanläggning från 1870-talet är en av Europas bäst bevarade järnbruksmiljöer från den storskaliga industrialiseringens första epok. Miljöns mäktiga industriarv med vackra slaggstensväggar och stora ugnar är intressant både som industrihistoriskt kulturarv och som konsthall, där varje konstnär ställs inför utmaningen att skapa samspel med industriarvets egna starka uttryck i material och monumental arkitektur. 

Läs mer om Verket och Avesta Art

Hitta till oss!

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

Kommuner och företag värnar Godstråket genom Bergslagen4.9.2020 10:14:47 CESTPressmeddelande

Kommuner och företag längs Godsstråket genom Bergslagen tror på en god framtid i stråket. Därför går de nu ut i en gemensam skrivelse till berörda regioner, kollektivtrafiknämnder, Trafikverket och Tåg i Bergslagen med en vädjan om att tillsammans förbättra förutsättningarna för att både personer och gods ska kunna resa på stråket. Risken är annars stor att framför allt persontrafiken skärs ner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum