Avesta kommun

Avesta kommun köper Dalahästen för 1 krona

Dela

Avesta kommun kan idag, den 7 september 2018, meddela att man kommit överens med det danska bolaget Dalahästen K/S, som för närvarande äger Dalahästen, om ett köpeavtal. Enligt avtalet har Dalahästen K/S ansvaret för att Dalahästen rustas och målas, innan Avesta kommun tar över Dalahästen och ansvaret för skötsel och underhåll.

Dalahästen har varit i behov av upprustning sedan en längre tid. Något som har upprört många, både Avestabor och förespråkare för Dalarna.

En viktig symbol för Avesta

- Dalahästen är en viktig symbol för Sverige, Dalarna och Avesta. Därför har vi sökt en lösning som innebär att den rustas upp, säger Anders Friberg, kommundirektör, Avesta kommun.

Under år 2017–2018 har därför Avesta kommun och den danska ägaren diskuterat hur man kan hitta en gemensam lösning. Idag har båda parter kommit överens och köpeavtalet kommer att skrivas under inom kort. Avesta kommun köper Dalahästen för 1 krona när den rustats och målats.

- Det känns mycket bra att vi nu har en långsiktig lösning på något som engagerat så många Avestabor. Nu blir Dalahästen rustad och målad. Den kan återigen bli den symbol och landmärke som den förtjänar. Det är ett förmånligt köpeavtal för Avestas skattebetalare, och det innefattar det långsiktiga ansvaret för skötsel och underhåll, säger Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande, Avesta kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bengt Nises, VD Fastighetsnabben AB (förvaltare)
070-642 52 21

Bilder

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

Pressvisning Avesta Art 2019 - Festen7.5.2019 10:30:45 CESTPressinbjudan

Årets internationella utställning FESTEN tar utgångspunkt i hundraårsjubileet av Avesta stad 2019. År 1919 återfick Avesta de stadsrättigheter som samhället förlorat 1688. Utnämningen till stad firades med en högtid i kyrkan och en stor middag för särskilt inbjudna gäster. När Avesta Art slår upp sina portar i maj 2019 för FESTEN, den 18:e utställningen av samtidskonst, lyfts perspektiv kring identitet, generositet, gästfrihet, nätverkande, förhandling, föreställning, representation och status.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum