Akademikerförbundet SSR

”Avgörande att akademiker ingår”

Dela
Sverige har en historisk chans att stötta alla arbetstagares livslånga lärande. Men då måste akademiker och offentligt anställda få samma rättigheter, anser Akademikerförbundet SSR. "Det är avgörande att även akademiker ingår", säger Heike Erkers, förbundsordförande om dagens utredningsförslag.

Idag presenterades de tre statliga utredningar som är en förutsättning för att partsöverenskommelsen om anställningsskydd och omställning på privat sektor i höstas ska kunna bli verklighet. Anställningsskyddet ska förändras för alla och möjlighet till omställningsstöd ges även för de utan kollektivavtal.  Ett offentligt vuxenstudiestöd för hela arbetsmarknaden ska införas som stödjer det livslånga lärandet.

Akademikerförbundet SSR är försiktigt positivt men oroas över anställda i offentlig sektor och akademiker. 

 - Om detta ska bli ett riktigt lyft för kunskapssverige är det avgörande att möjligheterna till livslångt lärande träffar alla utbildningsnivåer, även akademiker, säger Heike Erkers.

- I ett kunskapssamhälle är anställningstrygghet viktig, men alltmer trygghet i anställning ligger i att du har rätt och uppdaterad kunskap för det jobb du har. Därför är det helt avgörande för fackföreningsrörelsen att se till att kompetenspåfyllnad i hela arbetslivet blir en individuell rättighet för alla. Förhandlingar är alltid en balansgång, men får vi till vettig omställning vid arbetslöshet och sjukdom och livslångt lärande för alla arbetstagare är detta historiskt, säger Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR:s samhällspolitiska chef Ursula Berge har arbetat med frågorna i en grupp inom förhandlingsorganisationen PTK:

- Vi har sett oroväckande förslag där man i praktiken uteslutit akademiker från livslångt lärande. Det har vi arbetat för att få bort. Det är viktigt att överenskommelsen blir bra för alla arbetstagare. Idag gäller den bara delar av privat sektor, medan lagstiftningen om förändrad arbetsrätt gäller alla. Nu måste också fördelarna träffa alla, även de som arbetar i stat, regioner, kommuner och civilsamhället.

Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist Mikael Smeds har följt förslagen kring anställningstrygghet. 

- Sverige kommer även fortsättningsvis ha ett bra anställningsskydd, men nu även tillsammans med goda möjligheter att kompetensutveckla sig mitt i livet.  Man får inte glömma att bakgrunden till de kommande förändringarna av anställningsskyddet handlade om att lösa ett politiskt problem, inte ett arbetsrättsligt. I jämförelse med den s.k. Toijer-utredningen är de föreslagna förändringarna i LAS proportionella och bevarar den grundläggande balansen mellan parterna, säger Mikael Smeds. 

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye