Avioniq AB

Avioniq och Saab i samarbete om AI-baserat beslutsstöd för stridspiloter.

Dela

F.d. Gripen-piloter utvecklar mjukvarusystem med artificiell intelligens för den militära flygarenan. Unik kompetensmix bäddar för skräddarsydda produkter och kostnadseffektiv förbättring av stridseffekten.

Avioniq grundades 2015 av erfarna Gripen-piloter, dataingenjörer och doktorer i sensorfusion samt beteendevetenskap. Bolaget är innovatörer inom avancerade mjukvarusystem för flygplan. Specialinriktning sker mot AI-baserade beslutsstöd för stridspiloter och flygstridsledare i den militära flygarenan.

Utvecklingsarbetet leds av medgrundaren Mikael Grev, programmerare och f.d. Gripen-pilot. Huvudmålsättningen är kostnadseffektiva förbättringar av stridseffekten i flygsystemen genom strategiskt och taktiskt övertag i luftrummet. Spetskompetens inom artificiell intelligens (AI) går hand i hand med mångårig erfarenhet från stridsflyget.

Avioniq inleder nu ett samarbete med det svenska försvars- och säkerhetsföretaget Saab. Det sker med utgångspunkt från produkterna Rattlesnake, AqLab och AqMissile; en intelligent produktplattform utvecklad av Avioniq.

Samarbetet mellan Avioniq och Saab inleds formellt 8 december 2020. Vid avtalsceremonin representerades parterna av Joachim Hammersland, chef affärsenheten Combat Systems and C4I Solutions, Saab, samt Mats Helgesson, styrelseledamot, och Mikael Grev, vd, från Avioniq.

– Systemet ger ytterligare funktion till Saabs produkter vilket ger operatören utökat beslutsstöd i kritiska situationer, säger Joachim Hammersland, chef för Saabs affärsenhet Combat Systems and C4I Solutions.

Avtalet sträcker sig tills vidare. Den första leveransen beräknas ske redan under innevarande år.

– Ett bra och välfungerande beslutsstöd är för modern luftstrid lika avgörande som flygprestanda, telekrigsförmåga och vapen, säger Mats Helgesson, styrelseledamot i Avioniq och tidigare flygvapenchef.  

Mikael Grev välkomnar samarbetet med Saab och ser det som ett kvitto på styrkan i teamets unika komposition och de senaste årens intensiva utvecklingsarbete.

– Avioniq grundades av Gripen-piloter vilket ger en tydlig fördel i vår roll som ingenjörer. Vi utvecklar systemen med insikt om hur piloter och flygstridsledare tänker taktiskt, operativt och strategiskt i luftstrid och hur vi bäst stöttar den tankeprocessen.

– Vi ser det här som en betydelsefull förlängning på vårt arbete med att försvara Sverige, fortsätter Grev. Det är ett spännande ögonblick i företagets historia och vi är stolta över samarbetet med Saab.

Kontakter

Bilder

Om

Avioniq AB
Avioniq AB
Borgarfjordsgatan 12
164 55 Kista

https://www.avioniq.se/

Avioniq grundades 2015 av erfarna Gripen-piloter, dataingenjörer och doktorer i sensorfusion samt beteendevetenskap. Bolaget är innovatörer inom mjukvaruutveckling för flygplan i den militära flygarenan. Vårt specialistområde är AI-baserade beslutsstöd för stridspiloter och flygstridsledare. Mer information om Avioniq hittar du på vår hemsida.

Följ Avioniq AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avioniq AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum