Innovationsföretagen

Avmattning och lägre investeringar i FoU

Dela

Idag presenterar Innovationsföretagen sin konjunkturrapport, Investeringssignalen med marknadssituationen för innovativa arkitekt- och ingenjörsföretag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn. Rapporten signalerar om en avmattning över hela sektorn med försämrad lönsamhet som följd, samt om vikande investeringar i forskning och utveckling (FoU). Tidsbrist och låga marginaler anges som orsaker bakom de låga investeringarna. Avmattningen kan frigöra tid till ökade investeringar. Men finns pengarna om lönsamheten försämras?

Investeringssignalen visar att orderläget planar ut på en hög nivå. Avmattningen är mer en normalisering av orderläget, från de extrema beläggningsgraderna under rekordåren 2016-2018.

Arkitekterna, teknik- och industrikonsulterna redovisade alla försämrade rörelseresultat under maj till augusti. Både jämfört med föregående period och med samma period förra året. Anledningarna till den försämrade lönsamheten är det avmattade orderläget med lägre beläggningsgrader som följd, en avstannad prisutveckling och fortsatta löneökningar.

Rekryteringsbehovet i branschen består, men är lägre än tidigare. Nu behöver drygt hälften (57 %) av företagen anställa mot tidigare två av tre eller tre av fyra. Det gör att personalomsättningen sjunker en aning under 2019.

- Orderläget försämrades förvisso, men förväntningarna på orderingången framöver stärktes. Mycket talar för att marknaden för innovativa ingenjörs- och arkitektbolag stabiliseras efter några rekordår, säger Magnus Höij, förbundsordförande i Innovationsföretagen.

Företagens investeringar i forskning och utveckling (FoU) minskar, sammantaget motsvarade de 1,5 % av omsättningen under 2018. Många företag (50%) tycker att de investerar för lite i FoU och 33 % tycker att de investerar tillräckligt.

- Största anledningen till att de inte investerar mer är tidsbrist (62 % av företagen). Förhoppningsvis kan avmattningen ge företagen mer tid till att investera i FoU under de kommande åren, säger David Cramér, analyschef.

I denna medlemsundersökning bland arkitekt-, teknikkonsult- och industrikonsultföretag medverkade 103 företag som tillsammans har cirka 23 000 medarbetare i Sverige. Undersökningen genomfördes under september.

Läs hela rapporten här

David Cramér, analyschef, tel: +46 (0)8 762 67 02
Linda Fritzner, tf kommunikationschef, +46 (0)8 762 66 30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Innovationsföretagen
Innovationsföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-762 67 00http://www.innovationsforetagen.se

Innovations­företagen är en bransch- och arbetsgivar­organisation som representerar innovativa företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn. Vi samlar cirka 765 medlems­företag, som tillsammans har 37 000 anställda. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för en världsledande arkitekt- och ingenjörsbransch.

Följ Innovationsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Innovationsföretagen

Kunskapsintensiva företag i ett vänteläge - Offentliga investeringar kan avgöra framtiden30.6.2020 08:45:00 CESTPressmeddelande

Idag presenterar Innovationsföretagen sin konjunkturrapport, Investeringssignalen. Den visar att Coronapandemin drabbat företagen i varierande omfattning. För flera har läget nu stabiliserats och gått in i ett vänteläge, men framtiden är fortfarande osäker för många. Nu behövs investeringar från den offentliga sektorn för att hjälpa till att stimulera ekonomin och få fart på efterfrågan igen.

Omställningsstöd till krisande tjänstesektor – välkommet men bristfälligt30.4.2020 14:06:55 CESTPressmeddelande

Nu kommer regeringens omställningsstöd till den hårt drabbade tjänstesektorn. Innovationsföretagen välkomnar insatsen men har identifierat vissa brister. Stödet berör bara fasta kostnader för mars och april och träder inte i kraft förrän första juli. Företag som är ojämnt drabbade riskerar att helt gå miste om stödet. Dessutom måste tidigare stödpaket förlängas om företagen ska överleva coronakrisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum