Upplands Väsby kommun

Avtäckning av plakett till minne av Kristina Lugn

Dela

På torsdag avtäcks minnesplaketten som kommunen skapat till minne av Kristina Lugn. Plaketten monteras på Sverigefinska skolans fasad i Smedby.

Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun
Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Författaren och Svenska Akademiledamoten Kristina Lugn bodde under en tid i Upplands Väsby och arbetade som skolbibliotekarie på Ekeboskolan, numera Sverigefinska skolan. Det är på den aktuella skolfasaden som minnesplaketten nu monteras för att hedra Kristina Lugns minne.

– Man kan ju alltid hoppas att det var här i Upplands Väsby som hon fick den stora inspirationen, även om hon kanske inte tyckte att allt var bra här. Vi är oerhört glada och stolta över att Väsby varit en del av hennes resa och att vi genom denna plakett får föreviga det, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Det var i höstas som kultur- och fritidsnämnden fattade beslut om att hedra Kristina Lugn med en minnesplakett i Smedby. Beslutet kom till efter ett förslag från en medborgare som föreslog att kommunen uppmärksammar Kristina Lugns författarskap och koppling till Väsby genom en minnesplakett.

Kultur- och fritidschef Maria Röstberg gläds åt att elever och boende i närområdet nu får ökad kännedom om Kristina Lugns författarskap och koppling till Upplands Väsby.

– Att upprätta en minnesplakett händer sällan, men vi är extra glada över att få hedra en så färgstark kulturpersonlighet. Vi är också glada över att Kristina Lugns dotter Martina Montelius kommer att närvara vid invigningen.

Media är välkomna till invigningen som hålls torsdag 19 maj kl 10.30-11.30. Plats: Sverigefinska skolan i Smedby, Ryttargatan 275.

Vid invigningen talar Andrea Möllerberg som avtäcker minnesplaketten tillsammans med Martina Montelius och Maija Vola, rektor på Sverigefinska skolan.

Kontakter

Andrea Möllerberg (VB)Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Tel:070-873 21 22

Bilder

Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun
Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum