Byggföretagen

Avtal 2023: Konjunkturläge och ingångsvärden för attraktiva kollektivavtal

Dela
Byggföretagen bjuder in till webbsänd pressdragning tisdagen den 14 februari kl 16.30 med anledning av växling av yrkanden med Byggnads.
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

- Konjunkturläget skapar en osäkerhet som bygg- och anläggningsbranschen inte upplevt på mycket länge. Det kräver en ansvarsfull avtalsrörelse. Nu är tid för både fack och arbetsgivare att inse allvaret för att trygga sysselsättningen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Byggföretagens senaste bedömning är att de totala bygginvesteringarna i bostäder, anläggningar och offentliga lokaler minskar med 10 procent under 2023. Samtidigt anser nio av tio företagare inom bygg och anläggning att återhållsamma lönekrav är mycket viktigt eller viktigt i rådande konjunkturläge.

- Ökade kostnader för material, drivmedel och elkraft gör det dyrare för våra medlemsföretag att bygga. Räntehöjningarna gör i sin tur att efterfrågan på det byggda minskar. Det är ett bistert läge, säger Mats Åkerlind.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Räntehöjningar driver på rekordhöga byggkostnader15.3.2023 09:40:04 CET | Pressmeddelande

Kostnaderna inom byggbranschen fortsätter att stiga enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. - Tidigare var det byggmaterialen som var den stora kostnadspådrivaren. Nu har detta växlat över till byggherrekostnaderna – vilket innebär att det främst är räntehöjningarna som gör att den rekordhöga byggkostnadstakten bibehålls, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum