Installatörsföretagen

Avtal klart: Elektriker kan vidareutbilda sig under korttidspermittering

Dela

Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet har slutit avtal gällande utbildning under korttidspermittering. Arbetsgivare och arbetstagare som omfattas av Installationsavtalet ges nu möjlighet till kompetensutveckling under korttidsarbete, vilket parterna hoppas kan ge branschen ett kompetenslyft.

Precis som många andra branscher har elinstallationsbranschen påverkats av coronapandemin. Därför har Installatörsföretagen och Elektrikerna (SEF) nu tecknat avtal för att möjliggöra kompetensutveckling för arbetstagare som blivit korttidspermitterade.  

Överenskommelsen skapar möjligheter för våra medlemsföretag att använda krisen till att stärka sina organisationer med utbildning och ny kunskap. Det möjliggör ett kompetenslyft för branschen och det finns många olika utbildningsalternativ för våra företag att tillgå, bland annat genom vårt eget utbildningsbolag INSU – även på distans, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen 

Avtalet omfattar medlemmar hos respektive organisationer som är bundna till installationsavtalet. Genom det centrala avtalet har lokala parter möjlighet att komma överens om att genomföra kompetensutveckling även under den tid som medarbetaren är korttidspermitterad med statligt stöd. 

Parterna är överens om att kompetensutvecklingen/utbildningsinsatser i första hand ska ske inom områdena: 

  • Elsäkerhet/Egenkontrollprogram 
  • Branschen ur ett framtidsperspektiv 
  • Arbetsmiljö/uppförande/värderingar 

- Vi är överens om att branschens kompetensförsörjning är en avgörande tillväxtfråga på lång sikt och att fortbildning av anställda krävs för att möta framtiden. Detta avtal ger våra medlemmar möjligheter att använda permitteringsperioden för att kunna stärka sin kompetens. Det är nu viktigt att företagen tillsammans med de anställda tar fram utbildningsplaner på kort och lång sikt för kompetensutveckling, säger Mikael Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

Avtalet träder i kraft omedelbart. Avtalet kan sägas upp med tre månaders uppsägningstid. 

För mer information: 

Henrik Junzell, henrik.junzell@installatorsforetagen.se 

Mikael Pettersson, mikael.pettersson@sef.se  

Nyckelord

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.installatorsforetagen.se/

Våra 3600 medlemmar är entreprenörer, arbetsgivare och företagare verksamma inom branschen för tekniska installationer. Det är våra medlemmar som med sina 50 000 medarbetare installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi representerar även entreprenörerna inom elkraft som säkrar infrastrukturen för Sveriges elförsörjning.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Ny granskning: Felaktiga solcellsinstallationer vanliga1.6.2020 07:37:46 CESTPressmeddelande

I stort sett varje installerad solcellsanläggning uppvisade brister vid en kartläggning som forskningsinstitutet Rise genomfört. Det rapporterade SVT Plus nyligen. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen kan bekräfta problematiken med oseriösa aktörer och allmänfarliga installationer. Detta trots tydligt regelverk. Solcellsinstallationer får enbart utföras av elinstallationsföretag.

Mitt i coronakrisen – Installatörsföretagen och Elektrikerna tänder upp samhället igen!24.5.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet startade för några år sedan projektet Upplyst – en gemensam satsning för att öka jämställdheten i elbranschen. Nu, mitt i coronakrisen, utvecklar parterna projektet och lanserar en kampanj för att välkomna ung arbetskraft till branschen och visa på de arbetstillfällen som finns. Trots en pandemi skapar Installatörsföretagen och Elektrikerna hopp och tänder upp samhället igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum