Fackförbundet ST

Avtal klart för ST inom spårtrafiken

Dela

Förhandlingarna mellan ST och Almega Tågföretagen har resulterat i ett nytt avtal som innebär en löneökning på 4,7 procent under 29 månader. Dessutom avsätts 0,7 procent i flexpension, vilket innebär att hela avtalsvärdet landar på 5,4 procent.

 - Det har varit svårt att förhandla eftersom bolagen på arbetsgivarsidan befinner sig i väldigt olika situationer, en del har befunnit sig i kris medan andra har högkonjunktur. Men vi är nöjda över att kunna landa ett avtal som är i paritet med övriga arbetsmarknaden, säger Britta Lejon, förbundsordförande på Fackförbundet ST

Under förhandlingarna har problematiken kring de lokala avtalen kommit upp där verksamhetsövergångar mellan olika bolag urholkat avtalen. Problemet har funnits ända sedan avregleringen av spårtrafiken, men frågan har aktualiserats av situationen på Pågatågstrafiken i Skåne.

 - Det har varit viktigt för ST att hitta ett sätt att förhindra att den situationen upprepas, och nu har vi fått till stånd en ny förhandlingsordning som ska göra att vi undviker liknande händelser, säger Britta Lejon.

Förhandlingarna har också resulterat i en lösning när det gäller omställning till följd av förlorad säkerhetsklassificering, sk ”loss of licence”, där parterna nu är överens om avsättning av kapital till omställningsmedel. Lokala parter ges nu möjlighet att besluta hur dessa medel ska omhändertas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum