Avtal klart om etableringsjobb
Svenskt Näringsliv, LO och Unionen har ingått avtal om etableringsjobb, en särskild anställning som ger alla långtidsarbetslösa en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.
Den som står långt från arbetsmarknaden har svårt att gå från utanförskap till egen försörjning. Under pandemin ökade antalet långtidsarbetslösa. Överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, LO och Unionen om etableringsjobb blir därför ett viktigt verktyg för ökad integration och inkludering på arbetsmarknaden. Genom parternas gemensamma ansvarstagande kommer fler människor få möjlighet att ta ett första steg in på en arbetsplats.
- Överenskommelsen om etableringsjobb sänker risken och kostnaden för företag att anställa långtidsarbetslösa samtidigt som den öppnar dörren in till arbetsmarknaden för Sveriges långtidsarbetslösa. Överenskommelsen innebär att vi lägger en viktig och ny pusselbit i integrationspusslet. För att uppgörelsen ska bli verkstad krävs nu att LO:s förbund antar uppgörelsen, säger Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv.
- Idag är 100 000 långtidsarbetslösa samtidigt som det råder brist på många yrkesgrupper. Med etableringsjobb kan långtidsarbetslösa skaffa sig kunskaper och erfarenheter som krävs på arbetsmarknaden. Etableringsjobb ska som huvudregel leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat. Arbetsgivare ska alltså inte använda etableringsjobb i syfte att sänka sina arbetskraftskostnader, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.
- Etableringsjobb blir verklighet, det kommer spela stor roll i att få långtidsarbetslösa och nyanlända till arbete. Även flyktingar från Ukraina som enligt massflyktsdirektivet får uppehållstillstånd kan få en väg in till svensk arbetsmarknad genom etableringsjobben. Överenskommelsen om etableringsjobb är en positiv nyhet för alla dem som idag står utan tryggheten som ett arbete innebär och ännu ett bevis på att den svenska modellen levererar effektiva lösningar på samhällsproblemen, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Fakta om etableringsjobben:
Etableringsjobben kommer att erbjudas till två grupper av arbetssökande: nyanlända som varit i Sverige upp till tre år samt långtidsarbetslösa. Genom etableringsjobb får arbetstagaren en kombination av lön från arbetsgivaren och ersättning från staten, så att den sammanlagda inkomsten motsvarar lägstalönen i ordinarie kollektivavtal. Kostnaden delas ungefärligt lika mellan staten och arbetsgivaren. Som längst kommer arbetstagaren att kunna ha ett etableringsjobb under två års tid. Därefter ska etableringsjobbet i normalfallet övergå i en tillsvidareanställning. Avtalet träder i kraft 1 januari 2023, men kan börja tillämpas först efter att regeringen har genomfört förordningsändringar i enlighet med parternas krav.
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Normalt varselläge snarare än stor våg13.1.2023 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Unionen har analyserat Arbetsförmedlingens statistik över antalet varsel mellan åren 2000–2022. – Den ökningen av antal varsel som skett under hösten är en återgång till ett normalt varselläge snarare än en betydande varselvåg, kommenterar Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen.
Tobias Brännemo ny chefsekonom på Unionen12.1.2023 08:07:00 CET | Pressmeddelande
Unionen har utsett Tobias Brännemo till chefsekonom. Tobias har över 15 års erfarenhet av svensk lönebildning och arbetsmarknadsfrågor. Han kommer närmast från rollen som Unionens biträdande chefsekonom.
Avtalsrörelsen: Utrymme för löneökningar21.12.2022 15:41:15 CET | Pressmeddelande
I dag 21 december 2022 växlar Unionen krav med samtliga arbetsgivarorganisationer på industrins område och efter helgerna drar förhandlingarna igång.
Avtalskrav för löneökningar, sysselsättning och konkurrenskraft21.12.2022 12:19:10 CET | Pressmeddelande
Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer har idag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
Fler arbetstimmar och ökad tillgänglighet vid distansarbete19.12.2022 13:11:51 CET | Pressmeddelande
Ökad tillgänglighet och fler arbetade timmar. Det är ett resultat av distansarbetet visar Unionens nya rapport. - Det är oroväckande att arbetet är med oss under så mycket större del av dygnet. Återhämtningen är oerhört viktig för att arbetslivet ska vara hållbart, säger Martin Linder, förbundsordförande Unionen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum