Avtalskrav för löneökningar, sysselsättning och konkurrenskraft
Gemensamma avtalskrav
Löner
Förbundens gemensamma krav är löneökningar på 4,4 procent. Det är en långsiktigt hållbar löneökningstakt som beaktar industrins konkurrenskraft, inflationsmålet och sysselsättningen.
Avsättning till deltidspension/flexpension
Förbunden kräver fortsatta avsättningar till systemet för deltidspension/flexpension.
Förbundsspecifika krav
Utöver de gemensamma avtalskraven har förbunden även förbundsspecifika krav på teknikavtalets område. Några exempel:
IF Metall och Unionen :
Individgaranti på minst 820 kronor per månad.
Avtalens lägstalöner ska höjas med minst 1600 kronor per månad.
IF Metall :
En lönepott skapas för IF Metall på varje arbetsplats genom att varje anställd bidrar med 4,4 procent, dock lägst 1192 kronor per månad.
Kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt, KFF, reglerar rätten att återanställas om man blir uppsagd vid exempelvis en tillfällig men övergående övertalighet. Det gäller i dag för tillsvidareanställda med en anställningstid på minst 12 månader. IF Metall yrkar om att KFF ska tillämpas för tidsbegränsat anställda på samma sätt som för tillsvidareanställda.
För att öka tryggheten för personer som uppbär graviditetspenning yrkar IF Metall att arbetstagare som är lediga med graviditetspenning likställs med föräldraledighet i §11 Lagen om anställningsskydd.
Unionen och Sveriges Ingenjörer :
De tjänstemän som jobbar på obekväma arbetstider ska förutom ekonomiskt, kunna ersättas med ledig tid. Denna justering kräver förbunden görs i avtalen. Detta för att kunna förena arbetsliv och privatliv samt kunna få tid för återhämtning.
Distansarbete ökar i omfattning på arbetsmarknaden och det finns ett behov av att parterna klargör vad som ska gälla i frågorna. Därför yrkar Unionen och Sveriges Ingenjörer att parterna tar fram en gemensam vägledning till lokala parter om distansarbete.
Det är viktigt att osakliga och diskriminerande löneskillnader hanteras när de identifierats. Därför yrkar Unionen och Sveriges Ingenjörer att de ska justeras skyndsamt och senast inom tre månader.
Tidplan
Efter helgerna inleds avtalsförhandlingarna. Målet är att träffa avtal senast 31 mars 2023.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Nej till avtalsförslag!24.3.2023 15:05:00 CET | Pressmeddelande
Med en vecka kvar av avtalsförhandlingar inom industrins område kom idag fackens svar på opartiska ordförandens förslag.
Fortsatt hög efterfrågan på arbetskraft, trots avsvalnad konjunktur15.2.2023 08:49:58 CET | Pressmeddelande
Trots att konjunkturläget försämras finns det fortsatt en stor efterfrågan på arbetskraft. Många företag har vakanser och kommer dessutom att öka antalet anställda det kommande halvåret, det visar en ny temperaturmätning som Unionen gjort bland förbundets fackklubbar i det privata näringslivet.
Att vobba är här för att stanna3.2.2023 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Vobbande ökar och är här för att stanna, det visar en ny undersökning från Unionen. –Utökade möjligheter till att arbeta hemifrån har gjort det lättare att vobba för en stor grupp tjänstemän, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Normalt varselläge snarare än stor våg13.1.2023 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Unionen har analyserat Arbetsförmedlingens statistik över antalet varsel mellan åren 2000–2022. – Den ökningen av antal varsel som skett under hösten är en återgång till ett normalt varselläge snarare än en betydande varselvåg, kommenterar Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen.
Tobias Brännemo ny chefsekonom på Unionen12.1.2023 08:07:00 CET | Pressmeddelande
Unionen har utsett Tobias Brännemo till chefsekonom. Tobias har över 15 års erfarenhet av svensk lönebildning och arbetsmarknadsfrågor. Han kommer närmast från rollen som Unionens biträdande chefsekonom.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum