Fackförbundet ST

Avtalsrörelsen i statlig sektor skjuts upp

Dela

Arbetsmarknadens parter på det statliga avtalsområdet har enats om att förlänga de gällande kollektivavtalen med två månader. Därmed kommer lönerna inom statlig sektor att fortsätta att förhålla sig till det sk ”märket” för löneutvecklingen, eftersom nya kollektivavtal inte kommer att tecknas förrän det finns ett nytt avtal för anställda inom industrin.

 - Från Fackförbundet ST:s sida är vi mycket nöjda med denna lösning som vi arbetat för i flera månader. För oss är det viktigt att "märket" fortsätter att vara utgångspunkten för löneutvecklingen i landet, det är den bästa garanten för en reallöneutveckling för medarbetarna i staten, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

De gällande kollektivavtalen på det statliga området kommer nu att gälla till och med 30 november 2020. Parterna är också överens om att lönerevision för inkomståret 2020 kommer att ske i enlighet med gällande kollektivavtal, trots att förhandlingarna blir senarelagda. Senast den 22 september kommer fack och arbetsgivare att presentera sina yrkanden i förhandlingarna.

 - Vi har visat att alla vi parter kan ta ansvar för en strukturerad avtalsrörelse i en osäker situation på arbetsmarknaden. Den här överenskommelsen säkerställer att alla som arbetar i det statliga avtalsområdet kommer att behandlas lika, säger Fackförbundet ST:s förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar, tillika förhandlingschef för OFR/S,P,O som förhandlar för tjänstemannaförbunden på det statliga området.

Med denna överenskommelse har Fackförbundet ST nu förlängt kollektivavtalen i alla förhandlingsområden som förbundet arbetar med utom ett. Sedan tidigare har kollektivavtalen inom avtalsområdena Spårtrafik och Järnvägsinfrastruktur också förlängts till 30 november 2020.

FAKTA

Industriavtalet är ett kollektivt framförhandlat samarbetsavtal i Sverige mellan facken och arbetsgivarna inom industrin. I Industriavtalet anges en överenskommen löneutveckling som vanligen kallas ”märket”, som också bildar utgångspunkt för löneutvecklingen i andra sektorer på arbetsmarknaden.

OFR/S,P,O är den största förhandlingsorganisation för statligt anställda och företräder tillsammans 100.000 medlemmar. Förbunden som ingår är Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Tull Kust, Vårdförbundet, Lärarförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna och Recervofficersförbundet.   

Nyckelord

Kontakter

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

ST kommenterar budgeten: Bättre sent än aldrig att rädda Arbetsförmedlingens kontor21.9.2020 09:55:07 CESTPressmeddelande

Regeringens budgetproposition innebär att Arbetsförmedlingen får 1 miljard kronor i tillskott under nästa år, bland annat för att stärka den lokala närvaron. Fackförbundet ST ser det som en delseger i arbetet med att återupprätta Arbetsförmedlingens förmåga att hantera den ökade arbetslösheten. ST välkomnar också regeringens satsning på civilt försvar, en bekräftelse på statsförvaltningens avgörande samhällsfunktion vid allvarliga kriser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum