Unionen

Avtalsrörelsen: Utrymme för löneökningar

Dela
I dag 21 december 2022 växlar Unionen krav med samtliga arbetsgivarorganisationer på industrins område och efter helgerna drar förhandlingarna igång.
Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder

– Vi är knappast förvånade över att våra motparter inom industrin säger att utrymmet för löneökningar är litet. Det man inte talar lika högt om är att det går bra för svenska företag. För oss är det helt självklart att medarbetare som är med och skapar värde i sina företag också ska få del av det värdet genom en god löneutveckling, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Teknikföretagen, en av motparterna på området, presenterad i sitt avtalskrav ett bud på en löneökning om 2 procent.

– Det är ovanligt att motparten ger ett bud så tidigt i förhandlingarna. Det kan vi inte tolka som något annat än att även motparten ser att det finns ett utrymme för löneökningar. Det är dock alldeles för lågt och vårt krav på 4,4 procent i löneökning för en avtalsperiod om ett år står fast, säger Martin Linder.

Förutom höjda löner vill Unionen att medlemmar som har individgarantier i sina avtal även fortsatt ska garanteras en lägsta löneökning och att avtalens lägstalöner höjs med minst 1600 kronor per månad.

– Även om alla påverkas av den ekonomiska situationen Sverige befinner sig i är personer med låga löner och små marginaler extra utsatta när priser och räntor stiger. Särskilt fokus behöver läggas på de medarbetare som har lägst löner fortsätter Martin Linder.

Distansarbete ökar i omfattning på arbetsmarknaden. Unionen ser ett behov av att klargöra hur frågor på området ska hanteras och yrkar därför på att parterna inom industrin tar fram en gemensam vägledning till lokala parter om distansarbete.

Unionen vill också se att arbetsgivarna ökar avsättningen till de system för deltidspension/flexpension som parterna tidigare har träffat överenskommelse om.

Arbetsgivarna å sin sida ställer krav på utökade möjligheter att bestämma över de anställdas arbetstid och hur den förläggs.

–   I varje avtalsrörelse handlar det både om att ställa egna krav och även om att stå emot de försämringar arbetsgivarna vill göra. Att ställa krav som går ut på att arbetsgivaren ska få utökade möjligheter att bestämma över din arbetstid och hur den förläggs är orimligt och Unionens uppgift är alltid att förhandla fram ett så bra avtal som möjligt, säger Martin Linder.

Fakta: Vad är nästa steg?

Efter jul- och nyårshelgerna sätter förhandlingarna med motparterna inom industrin igång. Unionen fortsätter även att växla krav med motparter i andra branscher. Målet är att träffa avtal senast 31 mars 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen om budgeten: satsningar för att stärka svensk konkurrenskraft och kompetens saknas15.4.2024 11:35:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringen presenterar flera nödvändiga satsningar på vård, skola och rättsväsendet, men satsningar för att komma till rätta med kompetensgapet på arbetsmarknaden saknas. Unionen hade velat se satsningar på CSN och Försäkringskassan för att hantera omställningsstudiestödet - och pengar till högskolor och universitet för att utveckla kursutbudet för yrkesverksamma.

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:08:44 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Unionens nya rapport Arbetsmiljöbarometern 2023: Stressen bland privatanställda tjänstemän minskar alldeles för långsamt27.3.2024 08:32:22 CET | Pressmeddelande

I dagens Sverige är den arbetsrelaterade pressen och stressen för privatanställda tjänstemän en oroande realitet som inte minskar tillräckligt snabbt. Unionen lanserar idag en ny rapport, Arbetsmiljöbarometern 2023, som fokuserar på att belysa utmaningarna och behoven för en riskfri och god arbetsmiljö för privatanställda tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye