Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Bachs egen favoritpassion: Johannes!

Dela

Johann Sebastian Bach intar en särställning bland barockens tonsättare. Han anses också vara en centralgestalt i den protestantiska kyrkomusiken på grund av sin omfattande produktion av verk för kyrkoårets olika högtider. Bachs två passioner (oratorier över temat Jesu lidande och död) är ofta återkommande musikinslag under passionstiden i många länder.

Johannespassionen från 1724 var Bachs första passionsmusik, men den som kom att framfördas flest gånger under hans levnad. På palmsöndagen framförs mästerverket i Västerås domkyrka.

- Johannespassionen innehåller verkligen allt: från storslagna körer och uppretade folkmassor till intima arior i kammarmusikformat, från enormt krävande solon till nästan komiska slingor när vakterna kastar lott – från Pilatus dilemma då han vill frige Jesus, hela vägen till det ytterst offret vid ’Det är fullbordat’, säger Joakim Olsson Kruse, dirigent för kvällens konsert.

Passionen framförs av Mariakören och solister från Mälardalens högskola. Den krävande evangelistrollen sjungs av Love Bergman. Tenorsolist är Niklas Engquist och Jesusrollen sjungs av John Sax. Till det hela spelar Stockholms Bachsällskap på tidstrogna instrument.

Bachs första passion kom också att bli den sista han själv fick uppleva.

- Den måste haft en speciell plats i Bachs hjärta och det är rörande att han fick höra den en sista gång. Men verket har berört många fler genom århundradena och har kommit att bli ett av musikhistoriens mest älskade, säger Olsson Kruse.

För mer information: Joakim Olsson Kruse, körledare och dirigent. 021-81 46 18,
joakim.olssonkruse@svenskakyrkan.se


Västerås domkyrka
Söndag 14 april kl 18.00

Entré 200 kr vuxen • 150 kr upp till 25 år/ senior • För barn, upp till 18 år, betalas endast serviceavgift 10 kr vid förköp.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Vårens talarkvällar i Tomaskyrkan3.2.2020 15:00:00 CETPressmeddelande

Varje termin anordnas det två ”talarkvällar” i Tomaskyrkan, där en inbjuden gäst kommer och pratar om ett ämne som ligger hen nära. Gästerna och teman är blandade men har en sak gemensam: Tanken är att talaren bidrar med något positivt. Den 11 februari kommer Mårten Granlund från Under Kevlaret och pratar om vad det innebär att vara kille i dagens samhälle. Den 10 mars kommer Ann-Christine Ruuth som berättar om vad det innebär att vara transperson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum