Transportföretagen

Bäckadalsgymnasiet får certifiering som Transportcollege

Dela

Bäckadalsgymnasiet i Jönköping certifieras nu som Sveriges andra Transportcollege. Det firades på skolan i närvaro av representanter från både kommun och transportbranschen. De största vinnarna är eleverna som får ett kvitto på utbildningens höga kvalitet.

Fotocred: Bäckadal
Fotocred: Bäckadal

- College har blivit den kvalitetsstämpel, skolor och bransch vill ha på utbildningarna. Genom college byggs ett effektivt samarbete upp mellan skola, politiker och branschen lokalt. Vi har därför efter ett noga uppstartsarbete jobbat fram ett pilotprojekt med syfte att etablera Transportcollege – ett kvalitetssystem för svenska transportutbildningar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

- Det här är ett kvitto på att vårt fordons- och transportprogram håller en hög kvalitet och kan erbjuda eleverna den kompetens som transportbranschen efterfrågar. Extra roligt är det att vi kan stärka samverkan mellan skolorna och transportbranschen, säger Linda Jonsson, rektor på Bäckadal, som nu fått den nya certifieringen.

Transportcollege är ett pilotprojekt som Transportföretagen har genomfört för att kvalitetssäkra den gymnasiala transportutbildningen som erbjuds som en del inom fordons- och transportprogrammet. Collegekonceptet har kommit att bli ett kvalitetsledningssystem med sex kriterier med olika indikatorer som ska uppfyllas för att nå kriteriet.

Fakta om certifieringen:

Kriterierna anpassas efter utbildningens behov, men skall säkerställa utbildningarnas kvalitet gentemot elever, lärare och företag. Fyra gymnasieskolor har deltagit. Utfallet av pilotprojektet är mycket gott då samverkan stärkts mellan pilotskolorna. Vi ser också hur transportbranschen lokalt stärker banden med skolan och hur samverkan mellan politik, skolans personal och branschen ökar. Projektets styrgrupp föreslår att konceptet för ”Transportcollege” permanentas och utökas till fler skolor.

Kriterierna är uppdelade på 6 olika fokusområden:

  • Ett Transportcollege stärker kompetensförsörjningen
  • Ett Transportcollege samverkar med transportbranschen.
  • Ett Transportcollege arbetar med kvalitetssäkring och har nöjda elever.
  • Ett Transportcollege kompetensutvecklar yrkeslärarna.
  • Ett Transportcollege har ändamålsenliga fordon, teknisk utrustning och lokaler
  • Ett Transportcollege ger eleverna ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande

Kontakter

Bilder

Fotocred: Bäckadal
Fotocred: Bäckadal
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Många klimatanpassar, men få kan resa mindre12.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nästan alla svenskar har gjort anpassningar för att leva sitt liv mer klimatvänligt och hälften vill göra mer. Det handlar om allt från att sopsortera och äta mindre kött till att handla begagnat. Men resor är ett område där det är svårt för många att göra mer. De flesta resor sker för att få vardagen att gå ihop. Ofta saknas alternativ, särskilt på landsbygden. Det visar en undersökning om svenskarnas inställning till resande och transporter som Transportföretagen låtit göra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum