Baka kanelbulle på Sveriges mest älskade kaka

Dela

Den 4 oktober är det kanelbullens dag och varför inte fira med Sveriges mest älskade kaka – Ballerina Original. Låt dig inspireras och baka dagen till ära en klassisk bulle med Ballerinas goda nougatfyllning.

Stockholm, 1 oktober: På söndag den 4:e oktober 1999 firades den allra första Kanelbullens dag på initiativ av Hembakningsrådet och nu 16 år senare är det en trevlig tradition som vi gärna vill uppmärksamma. I Sverige är Kanelbullen ett av våra mest älskade bakverk, i snitt äter vi ungefär 230 bullar per person och år. Ballerina Original är även det ett älskat bakverk, i Sverige säljs en rulle Ballerina Original var 3:e sekund. Varför inte kombinera dessa två favoriter till en ny – Ballerinabullen.

Vår bakningsintresserade medarbetare Maria Culha, som till vardags arbetar som redovisningsekonom här på Orkla Confectionery & Snacks, har skapat denna nya bulle som är en perfekt kombination av en klassisk bulle med Ballerinas goda nougatfyllning. Prova gärna att baka själv med Marias recept.


Deg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
300 g nougat
1 dl florsocker
2 pkt Ballerina Original

Topping
1 ägg
Ballerina-smul

Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskin bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 

Förbered fyllning genom att blanda smör, nougat och florsocker. Lyft bort det övre kexet (den ljusa utan fyllning) på ca hälften av Ballerina-kexen och lägg de åt sidan. Hacka de övriga kexen.

Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av Ballerinabitarna. Rulla ihop och skär degen i bitar.  Lägg bullarna i formar på en plåt. Gör likadant med resterande deg och fyllning. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. 

Hacka de undanlagda ljusa kexen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på kexsmulet. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter.

Fler av Marias goda recept hittar du på hennes blogg: http://cakebymary.blogspot.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Svetsarvägen 15
171 41 Solna

077-1111000
Orkla Confectionery & Snacks Sverige är marknadsledande kex- och snacksleverantör med många av Sveriges mest älskade varumärken så som OLW, cheez doodles, Göteborgs Kex, Ballerina, Singoalla, Brago och Utvalda. Med över 600 medarbetare och anläggningar på fyra orter i Sverige erbjuds produkter med hög kvalitet kombinerat med god smak samt alltid inom räckhåll. Orkla Confectionery & Snacks Sverige ingår i den norska börsnoterade Orkla-koncernen. 2014 hade koncernen en omsättning på över 30 miljarder norska kronor.

Följ Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum