Film i Väst

Bakgrund: Thomas Vinterbergs Oscarsnominerade En runda till spelades in i Västra Götaland

Dela

Thomas Vinterberg är dubbelt Oscarsnominerad för sin film En Runda Till, både som Bästa internationella film och Bästa regissör. En Runda Till är en av Europas mest framgångsrika filmer såväl publikt som konstnärlig på senare år. Inspelad i Västra Götaland och samproducerad med Film i Väst och Zentropa Sweden. Här är en bakgrundsartikel inför Oscarsgalan natten till måndag 26 april.

Mads Mikkelsen och Thomas Vinterberg under inspelningen av En runda till i Västra Götaland. Bild: Henrik Ohsten
Mads Mikkelsen och Thomas Vinterberg under inspelningen av En runda till i Västra Götaland. Bild: Henrik Ohsten

Delar av Thomas Vinterbergs film En Runda Till spelades in under tre veckor i Trollhättan och Vänersborg och samproducerades med Film i Väst och Göteborgsbaserade produktionsbolaget Zentropa Sweden under ledning av Lizette Jonjic sommaren 2019. Detta är regissörens elfte långfilm och den fjärde som samproducerats med Film i Väst (se nedan).

Med sig hade Thomas Vinterberg många av de skådespelare som också medverkade i hans tidigare internationella succér Jakten och Kollektivet:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe och manuset har han skrivit tillsammans med Tobias Lindholm.

En Runda Till handlar om Martin (Mads Mikkelsen) som till vardags undervisar på en gymnasieskola. Eleverna har tröttnat på hans brist på energi och entusiasm. När hans vän Nikolaj, också lärare på skolan, presenterar en norsk filosofs tes om att människan är född med en för låg alkoholhalt i blodet, ungefär 0,5 promille, bestämmer sig Martin och hans tre vänner, tillika kollegor för att se om denna teori verkligen håller. Kan detta experiment öka deras kreativitet och sätta färg på tillvaron? Inledningsvis löper allt på bra men även om alkohol må ha lett till fantastiska resultat i världshistorien så har den också lett till allvarliga följder.

Zentropa Swedens team arbetade länge med förberedelser och logistik innan kameran började ”rulla” i Västsverige. Inspelningsplatser och lokala statister skulle finnas, hotellrum, bilar och teknik skulle bokas, lunchmenyer på diverse cateringfirmor skulle provsmakas, men framförallt skulle den svenska delen av teamet tillsättas. 

– Hela produktionens västsvenska bas var förlagd till Ronnums Herrgård i Vargön. Det är alltid en fördel att ha både team och skådespelare på ett och samma ställe och det blir en speciell gemenskap för alla i produktionen. Den svenska personalen handplockade vi från Västra Götaland, säger Lizette Jonjic.

En av de största utmaningarna var att skapa ett vinterlandskap, och det i juni månad i 27 graders värme

– Såklart måste man fuska och ta till specialeffekter när man ska göra snö mitt i sommaren och vi använde även riktig snö från ishallen i Lödöse.  Allt förvarade i en kylbil tills det var dags att använda. Både att lägga ut all snö men framförallt att städa upp den krävde massa lokal extrapersonal, säger Lizette Jonjic.

Kontakt:

Lizette Jonjic, Zentropa Sweden, 0709-17 00 10

Ulrika Grönérus, Film i Väst, 0708-64 37 36

Film i Väst och Thomas Vinterberg

 • En runda till (2020) är den fjärde filmen som Thomas Vinterberg och Film i Väst gör tillsammans. Inspelad i Trollhättan och Vänersborg.
 • Kollektivet (2016), inspelad i Trollhättan. Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin (Trine Dyrholm), nominerad till en Guldbjörn. Danmarks Oscarsbidrag. En vinst och två nomineringar European Film Awards.
 • Jakten (2012). Oscarsnominerad, Bästa icke engelskspråkiga film. Nominerad Guldpalm i Cannes, Bästa manliga skådespelare (Mads Mikkelsen). Vinnare British Independent Film Awards. En vinst och tre nomineringar European Film Awards.
 • It’s All About Love (2003), inspelad i Trollhättan.

Festivaler & galor – ett urval vinster

 • Cannes FF - kvalitetsstämplad Cannes 2020 Label
 • San Sebastian FF - Vinnare Feroz Zinemaldia Award, SIGNIS Award, Silver Sea Shell
 • EFM, European Film Awards - bästa film, bästa manus, bästa regi och bästa skådespelare
 • Bafta (UK) - Bästa icke-engelskspråkiga film
 • César (FR) - Bästa internationella film
 • Chicago FF - Bästa utländska film
 • London Film Festival - Publikpriset
 • London Critics Circle Film Awards
 • Robert (DK) - Bästa manus, Bästa klippning, Bästa manliga skådespelare, Bästa regi, Bästa film
 • Göteborg FF – Publikpriset

…och nomineringar

 • Oscar - Bästa internationella film, Bästa regi (Thomas Vinterberg)
 • Golden Globe - Bästa internationella film
 • Bafta (UK) - Bästa manliga skådespelare, , Bästa manus, Bästa regi
 • Robert (DK) - Bästa manliga biroll x 3, Bästa foto, Bästa kvinnliga biroll, Bästa ljud, Bästa produktionsdesign
 • Bodil (DK) - Bästa film, Bästa manliga skådespelare, Bästa manliga biroll x 3
 • LUX Audience Award

Källa: Imdb.com

En runda till är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing för Zentropa Entertainments3 samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic), Topkapi Films och Zentropa Netherlands med stöd från Danska Filminstitutet, TV 2 DANMARK, Eurimages, Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, Netherlands Film Production Incentive och the MEDIA Programme of the European Union. Nordisk Film Distribution distribuerar, international sales av Trust Nordisk.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mads Mikkelsen och Thomas Vinterberg under inspelningen av En runda till i Västra Götaland. Bild: Henrik Ohsten
Mads Mikkelsen och Thomas Vinterberg under inspelningen av En runda till i Västra Götaland. Bild: Henrik Ohsten
Ladda ned bild
Teamet på plats under inspelning. Solen i ögonen. Bild: Henrik Ohsten
Teamet på plats under inspelning. Solen i ögonen. Bild: Henrik Ohsten
Ladda ned bild
Lizette Jonjic, producent på Zentropa Sweden. Bild: Ola Kjelbye
Lizette Jonjic, producent på Zentropa Sweden. Bild: Ola Kjelbye
Ladda ned bild
En runda till. Mads Mikkelsen examensfirar. Bild: Henrik Ohsten
En runda till. Mads Mikkelsen examensfirar. Bild: Henrik Ohsten
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Michel Francos film Sundown slåss om ett Guldlejon i Venedig28.7.2021 10:38:12 CEST | Pressmeddelande

Den mexikanske regissören och manusförfattaren Michel Francos film Sundown har tagits ut till huvudtävlan vid filmfestivalen i Venedig. Därmed slåss den om ett av filmvärldens finaste priser, ett Guldlejon. I huvudrollerna ser vi bland andra Charlotte Gainsbourg och Tim Roth. Filmen är postproducerad av Göteborgsbolaget Cloudberry Post och samproducerad med Göteborgsbolaget CommonGround Pictures, Jonas Kellagher, och Film i Väst.

Stjärntrio i rollerna till filmatiseringen av Bränn alla mina brev28.6.2021 10:00:14 CEST | Pressmeddelande

Den unga trion i rollerna som Karin Stolpe, Sven Stolpe och Olof Lagercrantz kommer att gestaltas av Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh. Regissör är internationellt erkända och prisbelönade Björn Runge, filmen är baserad på Alex Schulmans kritikerrosade och bästsäljande bok med samma namn, manus är skrivet av Veronica Zacco. Filmen kommer att spelas in under hösten 2021 i Västra Götaland och på Sigtunastiftelsen i Stockholm.

Trollhätteinspelad film tävlar om en Guldpalm i Cannes3.6.2021 12:04:33 CEST | Pressmeddelande

Joachim Triers film Världens värsta människa har tagits ut i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes 6-17 juli. Därmed tävlar den om en Guldpalm. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan och samproducerad av Film i Väst och B-Reel Films. Dessutom har Eskil Vogts De oskyldiga och Valdimar Jóhannssons Lamm tagits ut till sektionen Un Certain Regard i Cannes. Båda är postproducerade i Västra Götaland. De tre filmerna distribueras av Triart.

Trollhätteinspelade Apstjärnan av Linda Hambäck uttagen till Annecy International Animation Festival20.5.2021 19:16:18 CEST | Pressmeddelande

Linda Hambäcks nya film Apstjärnan har valts ut i tävlan till Annecy International Animation Festival, världens främsta animationsfestival. Filmen bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Filmen är producerad av LeeFIlm i samproduktion med Film i Väst och till stora delar animerad hos Dockhus Animation i Trollhättan under ledning av Mikael Lindbom. Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum