IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Bakläxa för miljöprövningsutredningen

Dela

Regeringens miljöprövningsutredning som presenterades idag är tyvärr en besvikelse. Det menar IKEM:s miljöjurist och expert på tillståndsfrågor, Rebecca Wennerberg.

Rebecca Wennerberg, miljöjurist på IKEM
Rebecca Wennerberg, miljöjurist på IKEM

-        Snabbare och enklare prövningsprocesser är helt avgörande för ett gynnsamt industriklimat och för att investeringar ska kunna bli verklighet. När utredningen tillsattes var det med den uttalade ambitionen att ytterligare steg skulle tas för att främja den gröna omställningen genom en mer effektiv miljöprövning – med kortare prövningstid och bibehållen miljöskyddsnivå. Men det regeringen presenterat i dag duger inte, säger Rebecca Wennerberg.

-        Förslaget om ändringstillstånd är i stora delar bra, men i övrigt är utfallet mycket magert och tyvärr direkt kontraproduktivt. Det gäller särskilt förslaget om obligatoriska omprövningar som riskerar att minska investeringsviljan och i sämst fall leda till att företagen flyttar produktionen till länder med mer förutsägbarhet.

-        Nu krävs ett omtag. En ny utredning behöver se över hur miljöbalken och dess prövningssystem kan reformeras i grunden. Vem som ska pröva, vilka parter som ingår och vad det är som prövas behöver tydliggöras. Dessutom måste effektiva prövningsorganisationer säkerställas, med rätt resurser, kompetens och erfarenhet.

-        Om Sverige ska kunna ha ledartröjan i den gröna omställningen krävs också en samsyn mellan industrin och ansvariga myndigheter om värdet av tillväxt och industriell utveckling, givetvis med så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Rebecca Wennerberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rebecca Wennerberg, miljöjurist på IKEM
Rebecca Wennerberg, miljöjurist på IKEM
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1200 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Arbetsgivarna bjuder in till pressfrukost: Industrins förutsättningar inför avtalsrörelsen8.6.2022 09:39:37 CEST | Pressinbjudan

Svensk industri är motorn för hela näringslivet – och det är industrins internationella konkurrenskraft som avgör vilka löneökningar Sverige kan bära. Nu går startskottet för avtalsrörelsen 2023. Hur ser förutsättningarna ut? Välkommen på pressfrukost med IKEM - Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 16 juni klockan 9.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum