Miljömärkning Sverige

Bara 4 av 10 planerar att fasa ut fulljusen

Dela

Allt fler butiker erbjuder Svanenmärkta ljus, omsättningen har tredubblats sedan 2015. Däremot verkar det dröja innan de miljömärkta ljusen helt knuffar undan ful-ljusen från hyllorna. Årets enkät till återförsäljare av ljus visar att paraffinljusen står stadigt kvar på hyllorna trots klimatkrisen.

Bara 40 % av återförsäljarna som svarat på enkäten,  svarar ja till att fasa ut paraffinljus. Paraffinljus bidrar till utsläpp av växthusgaser till skillnad mot stearinljus som tillverkas av förnybar råvara och inte ger något extra tillskott av växthusgaser.

– Vi ser att det tyvärr fortfarande är många återförsäljare som inte tar sitt klimatansvar och fasar ut paraffinljusen, ful-ljusen. Dessutom ökar trenden med sk tvistade ljus, som tillverkas uteslutande av paraffin. Så vi efterlyser den återförsäljare som blir först med att inte sälja paraffinljus över huvud taget, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Om alla ljus, 46 000 ton, som förbrukas i Sverige under ett år skulle vara av stearin, så skulle fossila CO2-utsläpp motsvarande 67 000 bilar undvikas, jämfört med om alla ljusen vore av paraffin.

En ljuspunkt i enkäten finns dock i val av förnybara råvaror.

– 8 av 10 återförsäljare som svarat på vår enkät planerar att fasa ut stearinljus tillverkade av palmolja ur sortimentet. Det tror vi är tack vare ökad debatt och kunskap hos konsumenter kring palmoljans negativa påverkan på människor och miljö, säger Maria Forsberg.

Utvinning av palmolja kan leda till förödande konsekvenser för klimatet, för den biologiska mångfalden och för de människor som lever där plantagerna med oljepalmer breder ur sig. De Svanenmärkta ljusen består av förnybar råvara från till exempel talg eller raps. Palmolja och restprodukten PFAD tillåts ej.

– Vi hoppas att kunskapen hos konsumenterna ökar även kring paraffinljus. Att välja stearinljus istället för paraffinljus är ett litet men viktigt val för klimatet, säger Maria Forsberg.

För mer information: Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige+46 (0)8-55 55 24 29, maria.forsberg@svanen.se

Enkäten 2021:

Syftet med enkäten är att få en bild av nuläget och öka kunskapen om ljus och miljö bland återförsäljare. Frågorna skickades till följande återförsäljare av Svanenmärkta ljus: Axfood (Willys och Hemköp), Blomsterlandet, City Gross, Clas Ohlson, Coop, Ica, Ellos, Granit, Hemtex, Indiska, Lagerhaus, Lidl, Mathem, Mio, Plantagen, Rusta, Åhléns, ÖB. Svaren är ej statistiskt säkerställda och redovisas anonymt. 5 av 18 återförsäljare svarade. Här följer ett urval av svaren:

Har ni några planer, till exempel i er miljöpolicy, på att fasa ut stearinljus som innehåller palmolja? 80 % har svarar ja.

Har ni några planer, till exempel i er miljöpolicy, på att fasa ut paraffinljus och endast sälja stearinljus? 60% svarar nej/vet ej/kanske, 40 svarar ja.

Läs mer om klimat, miljö och hälsa i frågor och svar om Ljus 088 (svanen.se)

Läs ljus-enkät från 2020: Bara en av tre butiker fasar ut ful-ljusen! (svanen.se)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Nya nordiska mötesplatsen stärker den gröna omställningen26.4.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan 800 miljarder SEK användas så att den offentliga konsumtionen bidrar mer till att målen i Agenda 2030? En ny enkät från ModUpp2030 om partiernas politik för hållbar upphandling, presenteras för civilminister Ida Karkiainen med flera. Hur kan dagens hållbarhetskommunikation styras upp? Vi står vid ett vägskäl, greenwashing måste minska så att fler konsumenter vägleds och kan ställa om till en mer hållbar livsstil, visar Svanens The Report #3. Med konsument- och finansmarknadsminister Max Elger. Det är två av nyheterna på den nya mötesplatsen Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan 17-18 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum