Dagens Samhälle

Bara tre landsting klarar vinstmålen

Dela

Trots goda tider har 17 av 20 landsting misslyckats med att prestera en sund ekonomi sedan 2000. Jämfört med en långsiktigt hållbar nivå har landstingen dränerats på 49 miljarder de senaste 15 åren. Det visar en granskning av landstingens ekonomiska resultat som Dagens Samhälle gjort.

Överskottet i landstingssektorn bör enligt tumregeln motsvara 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Tanken är att varje generation ska bära sina egna kostnader.

Men 17 av 20 landsting missar det målet. Och man har halkat efter under en period då man egentligen borde haft överskott.

– De här åren har skatteunderlagen utvecklats bra och vi har haft en gynnsam demografi. Man borde kunnat stärka ekonomin och hämta kraft inför tyngre år. Men det har väldigt få gjort, konstaterar Annika Wallenskog, SKL:s

biträdande chefekonom och analyschef.

I rena pengar hittas största bristen i Stockholms län: knappa 16 miljarder. Sämsta resultaten finns i Dalarna, Jämtland och Västernorrland. Bristen upp till vettig ekonomi i dessa mindre landsting ligger på 1,2 till 2,9 miljarder.

De tre undantagen är Östergötland, Jönköpings län och Uppsala län.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum