Dagens Samhälle

Bara tre regioner klarar vinstmålen

Dela

Trots ihållande högkonjunktur har 18 av 21 regioner misslyckats med att klara en sund ekonomi sedan 2006. Den sammanlagda bristen är 37 miljarder kronor på tretton år visar Dagens Samhälles beräkningar.

God ekonomisk hushållning är en portalparagraf i kommunallagen. Från 2006 gäller att regioner måste ha överskott för att säkra välfärden, både i dag och på sikt.

Tumregeln är att en vinst motsvarande 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag krävs för god ekonomisk hushållning. Ett mål de flesta regioner själva satt upp.

Men endast tre regioner klarar kraven. Övriga missar målet, i vissa fall långvarigt och grovt.

Under perioden 2006-2018 är regionernas samlade underskott gentemot god ekonomisk hushållning 37 miljarder kronor, enligt Dagens Samhälles beräkningar.

– Generellt har regionernas kostnader ökat för snabbt, och de ökar snabbare än skatteunderlaget. Regionerna har haft ett betydligt högre demografiskt tryck än kommunerna. Sjukdomar drabbar människor innan de behöver äldreomsorg, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som en förklaring till regionernas vacklande ekonomi.

Kontakter

Bilder

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum