Dramaten

Barbro Lindgren för vuxna i stor musikalisk uppsättning när Lars Rudolfsson Dramatendebuterar

Dela

Musikaliskt, varmt och vackert. Lars Rudolfsson, som kanske är mest känd som regissören bakom Kristina från Duvemåla, tar sig an Barbro Lindgrens berättelser för vuxna om människor på ett hospital. Detta med en stor namnkunnig ensemble, ett väldigt träd i salongen och hyllade jazztrion Fire! live på scen. Premiär 23 februari på Stora scenen.

Molnens bröder  träffar vi människor som lever närmast undangömda på hospital. Tiden är 1920-tal, platsen ett väldigt annorlunda Sverige. Författaren Barbro Lindgren skildrar dessa personer i samhällets marginal både kärleksfullt och osentimentalt. Hennes drastiska språk, subtila humor och lojalitet med de utstötta skapar en varm känsla i det mörka. Musiken spelar en viktig roll i uppsättningen och för den musikaliska regin står saxofonisten Mats Gustafsson, ett av de största namnen inom svensk jazz i dag. Med sin jazztrio Fire!, har han turnerat över hela världen. I  Molnens bröder  ges publiken en chans att uppleva gruppen i ett unikt musikaliskt samspel med skådespelarna på scenen. 

Barbro Lindgren är en av Sveriges mest älskade författare.  Eldvin  (1972) och  Molnens bröder  (1975) är två av hennes böcker för vuxna, som denna pjäs baseras på. Regissören Lars Rudolfsson, som ledde Orionteatern 1983-1993 och 2002-2015 och Malmö Opera 1993-1998, gör med  Molnens bröder  sin debut som regissör på Dramaten. Lars Rudolfsson arbetar ofta med musikdramatiska verk – bland annat skrev han  Kristina från Duvemåla  tillsammans med Benny Andersson och Björn Ulvaeus (och Jan Mark), en uppsättning som han också regisserade. Björns, Bennys och Lars samarbete fortsatte med  Hjälp sökes  (som skrevs tillsammans med Kristina Lugn). Lars Rudolfsson har tidigare satt upp Barbro Lindgrens  Vems lilla mössa flyger?  på Orionteatern.  

Medverkande: Rasmus Luthander, David Fukamachi Regnfors, Rebecka Hemse, Michael Jonsson, Bengt CW Carlsson, Sofia Pekkari, Josefin Ljungman, Kicki Bramberg, Anna Björk, Inga-Lill Andersson, Reuben Sallmander, Rolf Skoglund, Pierre Wilkner, Johan Ulveson, Hans Klinga, Gunnel Fred, Thomas Hanzon. 

Regi och dramatisering: Lars Rudolfsson 
Scenografi: John Engberg 
Ljus: Linus Fellbom 
Kostym: Kersti Vitali Rudolfsson 
Peruk och mask: Eva Maria Holm, Peter Westerberg och Melanie Åberg 
Musikalisk regi: Mats Gustafsson 
Musik av och med: Fire! (Mats Gustafsson, Andreas Werliin och Johan Berthling)

Premiär: 23 februari 2017, Stora scenen 
Speltid: 3 timmar inklusive paus  
Textas: Svensk och engelsk text 10/3, 11/3, 19/3, 24/3, 28/3, 11/4 via app i mobil eller läsplatta

För mer information, vänligen kontakta:

Christina Bjerkander 
PR- och marknadschef 
0703-726147 
christina.bjerkander@dramaten.se

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

LasseMaja och Hamletmysteriet – en klurig deckargåta på Dramatens stora scen25.9.2018 09:25Pressmeddelande

Den 20 oktober är det urpremiär på den för Dramaten specialskrivna pjäsen LasseMaja och Hamletmysteriet, om Lasse och Maja från den populära bokserien LasseMajas detektivbyrå. Pjäsens mysterium handlar om en försvunnen kungakrona som spelar en stor roll i pjäsernas pjäs Hamlet som ska sättas upp på Vallebys egna teaterhus Dramaten. En helaftonsföreställning för hela familjen med sång och musik och galna upptåg. Jonna Nordenskiöld regisserar pjäsen som hon skrivit i samarbete med bokseriens upphovsman Martin Widmark.

Dramaten& presenterar: Who’s afraid of Jenny Wilson?5.9.2018 08:58Pressmeddelande

Artisten Jenny Wilson, regissören Py Huss-Wallin och konstnären Hanna Kisch blir de första att tolka Dramaten&:s nya format Performance concert. Tillsammans har de tre konstnärerna skapat en föreställning som förenar livemusik, teater och performance. Med föreställningen vill de ta oss genom natten mot gryningen. Genom rädslor och sorg och vilda begär. Hela världen är i en skälvande rörelse, inget kommer någonsin vara så som det en gång var. För vem är rädd för vem nu? Urpremiär för Who´s afraid of Jenny Wilson den 8 november på Lilla scenen. Biljetterna släpps idag onsdag den 5 september klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum