Försäkringskassan

Barn- och familjeersättningar har stor betydelse för ekonomin i låginkomstfamiljer

Dela

De så kallade barn- och familjeersättningarna, som exempelvis barnbidrag och bostadsbidrag, är en väsentlig del av ekonomin för familjer med låga inkomster. Regelbundna höjningar av ersättningsbeloppen behövs om dessa ersättningar ska minska inkomstskillnaderna. Det visar en ny rapport i serien korta analyser från Försäkringskassan som publiceras idag.

En ny analys visar att barn- och familjeersättningar har stor betydelse för ekonomin i låginkomstfamiljer. Särskilt betydelsefulla är barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet.

– För den tiondelen av barnhushållen som har lägst inkomster utgör barn- och familjeersättningar i genomsnitt 39 procent av hushållsinkomsten – att jämföra med endast 2 procent för den tiondelen med högst inkomster, säger Hanna Hultin analytiker och författare av analysen.

Under den senaste 20-årsperioden har barn- och familjeersättningarna bidragit med en allt mindre del av hushållens inkomster. En anledning till det är att ersättningsbeloppen inte har höjts i takt med inkomstutvecklingen. Det medför att låginkomstfamiljer som får en stor del av sin hushållsinkomst från barn- och familjeersättningarna riskerar att halka efter ekonomiskt.

– Höjningar av barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet sker efter politiska beslut och inte efter indexering. Om vår ambition är att minska inkomstskillnader löpande så krävs regelbundna manuella höjningar av beloppen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Viktigaste resultaten

  • Barn- och familjeersättningar utgör i genomsnitt 39 procent av hushållsinkomsten i barnhushållen med de allra lägsta inkomsterna.

  • Barnbidraget, underhållsstödet och bostadsbidraget är extra viktiga för låginkomsthushållen.

  • Barn- och familjeersättningarnas bidrag till barnfamiljernas inkomster har minskat under 2000-talet, men höjningar av ersättningsnivåerna under de senaste fem åren har lett till att utvecklingen har stabiliserats.

  • Regelbundna höjningar av ersättningsbeloppen behövs för att säkerställa att barn- och familjeersättningarna även i framtiden bidrar till att minska inkomstklyftorna.

Du hittar analysen i sin helhet här: https://www.forsakringskassan.se/statistik/publikationer/korta-analyser

Analysen är en del i en rapportserie från Försäkringskassan som kallas korta analyser och presenterar aktuell statistik och analys i ett kort format.

Presskontakt: 010-116 98 88

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Låg och stabil sjukfrånvaro i ny utgiftsprognos11.2.2020 12:00:57 CETPressmeddelande

Sjukpenningen visar en fortsatt stabil utveckling och antalet sjukdagar per försäkrad, det så kallade sjukpenningtalet, sjunker svagt. Utgifterna för sjuk- och rehabiliteringspenning ökade förra året med 1,2 procent till 33,7 miljarder kronor – en nivå som förväntas relativt oförändrad till år 2023. Totalt uppgick utgifterna för socialförsäkringen år 2019 till 218 miljarder kronor och väntas öka svagt framöver, till 219 miljarder år 2020 och till 222 miljarder kronor år 2023.

Workshop i Blekinge ökar kunskap om olika roller vid sjukskrivning5.12.2019 09:00:00 CETPressmeddelande

Den 5:e och 6:e december håller Försäkringskassan och Region Blekinge en gemensam tvådagars workshop och konferens kring sjukskrivning. Syftet är att öka förståelsen för varandras roller och kunna jobba effektivare tillsammans – något som framförallt gynnar den individen som drabbas av ohälsa och inte kan fortsätta jobba. Media välkomnas till pressträff i samband med workshopen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum