Region Örebro län

Barn- och ungdomsmottagningen erbjuder föräldrar videosamtal för barn 0-6 år

Dela

Nu testar Region Örebro län att erbjuda föräldrar och vårdnadshavare videosamtal för bedömning av sjuka småbarn. I många fall kan videosamtalet ersätta ett fysiskt besök, så att man slipper ta sig till sjukhus med sitt sjuka barn. Dessutom erbjuds ett uppföljande videosamtal inom ett par dagar vid behov.

- Video är ett fantastiskt verktyg! Jag upplever att tryggheten ökar hos föräldrarna när vi tillsammans kan titta på och resonera om det aktuella behovet. Med video kan jag enklare avgöra om barnet behöver komma till oss eller åka någon annanstans för vård, eller om det kan stanna hemma, säger Märtha Lundqvist, sjuksköterska, barn- och ungdomsmottagningen.

Videosamtalet bokas via Region Örebro läns app Digital mottagning, där videosamtalet sker. För att kunna boka behövs e-legitimation.

- Det fina med vårt erbjudande är att vi, till skillnad mot privata alternativ, personligen kan följa upp våra patienter och även hjälpa familjer vidare om det behövs vård någon annanstans än hos oss, säger Märtha Lundqvist.

Utvärderingar visar på nöjda användare

Barn- och ungdomsmottagningen har testat videomöjligheten i mindre skala sedan december, för patienter vars ärenden lämpat sig för videosamtal. De som testat har varit väldigt nöjda enligt de utvärderingar som gjorts.

Enhetschef Sara Jansson ser också fördelar.

- Jag tror och hoppas att arbetssättet är här för att stanna. Satsningen på videosamtal är en del i omställningen till nära vård. Ett sätt att erbjuda patienten och hens familj vård där behovet finns med hög kompetens och god kvalité. Vi ska förstås fortsätta att utvärdera arbetssättet, men hittills ser jag bara fördelar, säger Sara Jansson.

Erbjudandet riktas primärt till vårdnadshavare för barn 0-6 år. Tanken är att succesivt kunna utöka till fler.

Så fungerar det

 1. Ladda ner appen "Digital mottagning" till din mobiltelefon:
  Till android
  Till iPhone/iPad
 2. Välj Barn- och ungdomsmottagningen
 3. Välj tid
 4. Logga in med din e-legitimation för att boka tiden (om det är första gången du använder appen får du fylla i dina uppgifter under "Min profil")
 5. Du får en påminnelse via SMS strax innan din bokade tid
 6. Då går du in i appen och väljer "Mina ärenden"
 7. Logga in med din e-legitimation
 8. Välj aktuellt besök och vänta på att vi startar ditt digitala vårdbesök.

Kontakt

Märtha Lundqvist, sjuksköterska på barn- och ungdomsmottagningen, martha.lundqvist@regionorebrolan.se

Sara Jansson, enhetschef på barn- ungdomsmottagningen, sara.jansson2@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum