Linköpings kommun

Barn- och ungdomsnämnden: Budget för ökad kunskap och jämlikhet

Dela

Elevhälsa, studie- och yrkesvägledning samt insatser för personal- och kompetensförsörjning är områden som barn- och ungdomsnämnden förstärker extra i sin budget för 2019.

Barn-och ungdomsnämnden tar upp sitt förslag till budget vid sammanträdet i morgon, torsdag 19 april. (ärende 3)

Lärarna behöver få mer tid till förberedelse och mötet med eleverna. Ett sätt att nå dit är att anställa fler yrkesgrupper i skolan som frigör mer tid för lärarna, till exempel rastvakter, mentorer och lärarassistenter. Barn- och ungdomsnämnden vill därför satsa 11 miljoner kronor på att anställa mer personal. Pengarna ska även användas till kompetensutveckling för medarbetare i förskolan och grundskolan.

Ett annat område barn- och ungdomsnämnden vill satsa på är elevhälsan. Den självupplevda psykiska ohälsan ökar bland Linköpings ungdomar, och det finns brister i likvärdigheten inom elevhälsan mellan olika skolor.

– Alla elever ska ha tillgång till en välfungerande elevhälsa, oavsett skola, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.  

Nämnden vill därför skjuta till 16,2 miljoner årligen för att förstärka elevhälsan.

Nämnden vill även förstärka studie- och yrkesvägledningen på Linköpings högstadieskolor. Att välja program för gymnasiet är ett viktigt val, men i dag sker många felval. Nämnden vill därför bygga ut studie- och yrkesvägledningen med 3,8 miljoner kronor årligen.

Budgetärendet är nämndens underlag för budgetberedningen som sker i maj. Kommunfullmäktige fattar sedan beslut om nya ramar för barn- och ungdomsnämnden i juni.

För ytterligare information kontakta Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon 0702-43 81 45

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum