Linköpings kommun

Barn- och ungdomsnämnden: Förändrad skolorganisation från hösten 2019

Dela

Från läsåret 2019/20 ändrar Linköpings kommun reglerna för hur elever i förskoleklass och grundskola placeras. Bakgrunden till förändringarna är ett behov av att anpassa regelverket efter gällande lagstiftning, samt en lokal politisk ambition att motverka segregation på våra skolor.

Förslaget som tagits fram bygger på relativ närhet. Huvudprincipen är att en elev ska placeras i den skola som vårdnadshavaren önskat att eleven ska gå i. När fler elever önskar plats på en skola än det finns lediga platser görs urvalet i förskoleklass i första hand utifrån syskonförtur. I andra hand utifrån relativ närhet.

– Med det här förslaget får vi ett regelverk som följer lagstiftningen samtidigt som vi motverkar segregation. Förhoppningsvis bidrar det till ökad blandning av elever på våra högstadieskolor, säger Jakon Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Just nu pågår ett arbete med att utveckla profilerna i Linköpings kommunala skolor i dialog med idrottsrörelsen. Uppdraget är att undersöka möjligheterna till bredare profiler. I uppdraget ingår även att se över antagningsförfarandet.

Utbildningskontoret har även fått i uppdrag att se över syskonförturen och återkommer med ett förslag till hösten.

Koalition för Linköping kommer att göra ett tillägg för att motverka segregation och få till en bra blandning av elever på kommunens skolor. Tillägget innebär att elever boende i Ryd garanteras plats på Folkungaskolan och Elsa Brändströms skola.

(Ärende 2 vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde torsdag 24 maj)

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum