Solna stad

Barn och ungdomar i Solna idrottar mest i Sverige

Dela

Solna är den kommun i landet med flest aktiva idrottare i åldern sju till tjugo år – där fotbollen står för hälften av idrottsutövandet. Samtidigt byggs och planeras flera nya anläggningar för att förbättra möjligheterna till idrott för fler barn och unga i Solna.

Den senaste statistiken från Riksidrottsförbundet visar att Solna ligger i topp när det gäller idrottsverksamhet för barn och unga – med 64 deltagartillfällen per person och år, för både flickor och pojkar i åldern 7 till 20 år.

– Samtidigt som Solna har landets mest aktiva idrottare fortsätter vi utveckla såväl utbud och anläggningar som vår samverkan med föreningslivet, för att idrotten ska bli tillgänglig för fler barn och unga i Solna, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad.

Fler barn och unga idrottar i Solna

2019 idrottade 11 120 barn och unga (7-20 år) i Solna, vilket är en ökning med 1 500 deltagare jämfört med 2015. 44 procent av deltagarna är flickor, och 56 procent är pojkar – en könsfördelning som har hållit sig de senaste fem åren. De som idrottat med en förening i Solna kan komma både från staden eller från andra kommuner i länet.

Varannan pojke eller flicka spelar fotboll

Fotbollen är i särklass störst och står för drygt hälften av barns och ungdomars idrottsutövande – hos både flickor och pojkar. I Solna finns tretton fotbollsplaner, varav sju för 11-spel, fyra för 7-spel och två för 5-spel. Idrotter på is står för en tiondel av idrottsutövandet. I Solna finns tre ishallar på Ulriksdals IP och en plan för till exempel bandy och skridskoåkning på Bergshamra IP. I Solna finns även sex sport- eller multihallar, femton gymnastiksalar och mindre hallar, två ridhus, en simhall, två utomhusbassänger och ett strandbad samt banor och hallar för tennis med mera.

Idrott för barn och unga utvecklas med nya anläggningar

Samtidigt pågår arbetet för fullt med att förbättra möjligheterna till idrott för barn och unga, med upprustningar och nya anläggningar både inomhus och utomhus. Till exempel tillkommer ny idrottsplats med tre fotbollsplaner i Norra Järvastaden samt ett nytt elljusspår som binder samman den nya idrottsplatsen med spårområdet i Ursvik. En ny sporthall uppförs i anslutning till den nya högstadieskolan som en byggs i Bagartorp och i samband med utvecklingen av området vid nuvarande Råstaparkshallen tillkommer en ny sport- och eventhall för till exempel handboll, innebandy, volleyboll eller basket. Andra aktuella exempel är den pågående upprustningen av Bergshamra IP och den nya simhallen som byggs vid Ulriksdals IP i Ritorp.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum