Umeå kommun

Barn säger åt makthavarna vad dom ska göra – en utställning

Dela

Fredag 2 december, 13.00–15.00, är det vernissage för utställningen ”Barn säger åt makthavarna vad dom ska göra” i Umeå stadshus foajé.

I ett projekt om Barnkonventionen har mellanstadieelever i Umeå skapat vykort med budskap till Umeås makthavare. I november 2021 överlämnades dessa till kommunalrådet Hans Lindberg. Nu blir vykorten en del av en tillfällig utställning i stadshusets foajé, 2 december­–11 januari.

Barnens rättigheter i fokus

Uppemot 100 barn från fyra skolklasser i Umeå fick frågan: Vad vill du säga till våra makthavare? Och därefter har barnens kreativitet satt i gång. Frågor, fakta och åsikter har skrivits ner. Till sitt budskap har barnen även fått utforma sitt eget språkrör, en avatar. Pedagogerna i projektet har med inspiration och hjälp av barnens alla skisser sytt upp en avatar-dräkt.

Avataren finns också som en digital figur i ett datorspel där den visar och berättar om barnens åsikter och budskap. Datorspelet kommer vara en del av utställningen i stadshuset med förhoppning att få vara en permanent installation i foajén framöver.

En del av ett treårigt projekt

Med anledning av att barnkonventionen blev lag i Sverige år 2020 sökte Kulturverket, som är en del av Kulturskolan, medel från Allmänna Arvsfonden för ett treårigt konstnärligt projekt “Alla har rätt – Jag är viktig!”. Projektet har som mål att stärka kunskapen kring Barnkonventionen, öka barns kännedom om sina demokratiska rättigheter och ge barns röster ett större utrymme i det offentliga rummet. De verkar också aktivt för att barn från olika stadsdelar ska få träffas och tillsammans jobba kreativt med dessa frågor.

– För oss på Kulturskolan, en verksamhet som vänder sig till barn och unga är det oerhört viktigt att lyfta barnens rättigheter. Både genom att jobba med barnperspektiv och barnens egna perspektiv och se till att deras röster hörs i frågor som rör dem, säger Jenny Forslund, enhetschef på Kulturskolan.

Kontaktperson på plats: Jenny Forslund, enhetschef Kulturskolan 070-611 21 88

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Projektet är ett samarbete mellan Allmänna arvsfonden, BRIS, Umeå kommun och Kulturverket.

Kulturskolan i Umeå består av tidigare Musikskolan, Kulturcentrum för barn och unga, Kulturverket samt barnkulturprogram, och består idag av cirka 75 anställda inom elva olika ämnesområden. Varje vecka träffar lärare och pedagoger omkring 2 000 barn och unga runt om i kommunen. Kulturskolan arbetar i kommunens för- och grundskolor för att nå alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar.

 

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum