Upplands Väsby kommun

Barn tänder ljus för barnkonventionen

Dela

Nästa vecka samlas vårdnadshavare och barn från Väsbys kommunala förskolor till en ljusmanifestation för Barnkonventionen som blir lag 2020. Lagen ska sätta ytterligare fokus på barnens rättigheter i samhället.

En ljusmanifestation kommer att hållas i Suseboparken i Upplands Väsby.
En ljusmanifestation kommer att hållas i Suseboparken i Upplands Väsby.

Närmare 900 barn, och deras vårdnadshavare, har bjudits in till att delta i manifestationen som arrangeras av Väsby kommunala förskolor. Både Hugo Sabels torg och Suseboparken kommer att fyllas med musik och ljus när små och stora uppmärksammar Barnkonventionen som blir lag från och med 1 januari 2020.

Väsby kommunala förskolor har under året arbetat med att implementera barnkonventionen på de åtta förskolor som kommunen driver. Birgitta Andrén, enhetschef och initiativtagare till manifestationen, tycker att det är viktigt att markera för samhället om den förändring som nu sker.

- Vi vill med manifestationen visa att vi ser barnen som fullvärdiga individer med egna rättigheter. Utöver barn och deras vårdnadshavare hoppas vi att även syskon, släkt och vänner vill komma.

Den nya lagen innebär större skyldigheter och möjligheter för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus. Upplands Väsby kommun använder sedan ett par år tillbaka den så kallade barnchecklistan; alla tjänsteutlåtanden ska innehålla noteringar om hur barnens synpunkter tagits tillvara och besvara frågor såsom ”Har barn getts möjlighet att uttrycka sin åsikt?”, ”Innebär beslutet att barnets bästa sätts i främsta rummet?”. Detta för att det ska vara möjligt att fatta väl underbyggda beslut med barn och ungdomars perspektiv i verksamheten.

- Jag är glad att barnkonventionen nu blir svensk lag. Med detta ökar vi medvetenheten och insatserna ytterligare om barnrättsperspektivet så att barnets rättigheter stärks. Alla barn har rätt att bli sedda och behandlade med respekt för den man är, kommenterar Per Nelson (L), tf ordförande i utbildningsnämnden.

Tid: 20 november kl 17-19

Plats: Hugo Sabels torg och Suseboparken

Kontakter

Bilder

En ljusmanifestation kommer att hållas i Suseboparken i Upplands Väsby.
En ljusmanifestation kommer att hållas i Suseboparken i Upplands Väsby.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum