Sigtuna kommun

Barnahus Stockholm Nord invigs

Dela

Vid årsskiftet slogs Barnahus Norrort och Barnahus södra Roslagen ihop till Barnahus Stockholm Nord. Idag invigs lokaler som möjliggör en större verksamhet.

På lika många kvadratmeter som tidigare har nu Barnahus två studios som är särskilt anpassade för att hålla barnförhör. Dessutom har lokalerna utökats med fler samtalsrum och kontorsrum.

- Ett sammanslaget Barnahus innebär fler ärenden under samma tak. Alla aktörer har i och med detta utökat sina resurser och förlägger också mer arbetstid i lokalerna, vilket banar väg för utveckling av verksamheten. Vi ser redan tecken på hur ett gemensamt utvecklingsarbete ger bättre skydd, utökat stöd och en snabbare juridisk process för de barn som behöver besöka vårt Barnahus, säger Anna-Karin Åberg, t f chef för individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Barn som misstänks ha varit utsatta eller utsätts för brott ska kunna träffa de myndigheter som blir inblandade under ett och samma tak. De ska inte i onödan utsättas för upprepade förhör, intervjuer och samtal. Det är själva syftet med verksamheten som bedrivs i samverkan mellan Polis, Landsting, Åklagare och de 10 kommunerna: Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Järfälla, Upplands-Bro, Täby, Vaxholm, Danderyd, Österåker, och Vallentuna.

Målgruppen är barn och ungdomar upp till 18 år med fokus på barn under 15 år som bor i de samverkande norrortskommunerna och som misstänks vara utsatta för allvarliga brott i relationer. Det handlar framför allt om fysisk och psykisk misshandel, olaga hot, fridskränkning, sexualbrott och hedersrelaterade brott.

Kostnaderna för Barnahus delas mellan de samverkande kommunerna per invånare. Sigtuna kommun är huvudman för verksamheten. Det innebär bland annat ett arbetsgivaransvar för de olika kommunernas personal på Barnahus Stockholm Nord.

För mer information, kontakta:

Anna-Karin Åberg
T f chef individ- och familjeomsorgsförvaltningen
08-591 260 68 
anna-karin.aberg@sigtuna.se

Emilie Eliasson Hovmöller
Pressekreterare, Sigtuna kommun 
08-591 263 62
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.se

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 47 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

Inför ett modernt krig - så förbereder sig Sigtuna kommun7.8.2019 09:56:01 CESTPressmeddelande

Tänk dig att du plötsligt inte har tillgång till vare sig elektricitet eller vatten. Att du inte har möjlighet att ta dig någonstans på grund av kaos i trafiken. Att du inte kommer åt någon typ av information kring vad som händer. Vad gör du? Tove Lundlycke, säkerhetsstrateg i Sigtuna kommun, har bland annat som fokus att informera och förbereda organisationen och invånarna på olika krisscenarion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum