A Non Smoking Generation

Barnarbete på tobaksfälten i USA – Dagen för social rättvisa

Dela

Nu på lördag den 20:e februari är det ”Dagen för social rättvisa”. Något som få känner till är hur mycket sociala orättvisor som pågår inom odling av tobak runt om i världen och hur många barn som arbetar på plantagen. Detta förekommer i flera länder som t.ex. Malawi, Bangladesh, Brasilien men även i USA.

Sveriges folkhälsominister Gabriel Wikström driver aktivt frågan om att krafttag måste tas mot rökningen, som varje år dödar mer än 12 000 personer i Sverige. Vad som dock är relativt okänt är hur tobaken framställs och hur många barn som utnyttjas och drabbas av fattigdom och hälsoproblem.

- Dagens ungdomar är väldigt engagerade och pålästa när det handlar om miljöfrågor och social rättvisa. Över 70% av alla de som tar del av vår föreläsning ”50 kr och barnarbete på köpet!” känner sig både upprörda och motiverade att välja ett tobaksfritt liv. Kan vi bara nå ut till fler ungdomar och samhället i stort med den här informationen, så ökar vi chanserna att minska antalet tobaksdebuter, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Tobaksodling och barnarbete
Tobaksbolagen skuldsätter ofta odlarna genom att ge dem ett lån till att starta upp en Tobaksodling. De ger höga förhoppningar om att familjen ska tjäna mycket pengar och att lånet snart ska vara återbetalat. Ganska snabbt upptäcker bönderna att tobaksodling är mycket krävande och ger väldigt lite betalt, eftersom tobaksbolagen arbetar i en kartell på tobaksauktionerna. På grund av den extremt låga inkomsten har odlarna inte möjlighet att anställa arbetare till fälten, utan tvingas i stället använda sina barn.


• Hur påverkas barnen? Barnen missar chansen till skolgång och utan utbildning har de sedan liten chans  att ta sig ur odlarfällan.

• Hur mycket omsätter tobaksbolagen? De 6 största tobaksbolagen tjänar drygt 267 miljarder kronor, på ett år (4 x Malawis BNP)

• Vad tjänar en tobaksodlarfamilj? En familj tjänar ca 800 kr, på ett år. Tobaksbolagen sparar drygt 10 miljarder kr på att använda sig av barnarbete.

• Vart förekommer detta? Barnarbetet förekommer i många länder, t.ex. Malawi, Bangladesh, Brasilien och USA.

• Hur påverkas odlarna och barnen på fälten? De som arbetar på tobaksfälten drabbas ofta av nikotinförgiftning, Green Tobacco Sickness, som resulterar i kräkningar, diarréer och feber. En dags arbete med tobaksplantorna kan innebära att man får i sig lika mycket nikotin som om man skulle röka 50 cigaretter. Bekämpningsmedel som används (ofta utan några lämpliga skyddsdräkter) orsakar frätskador på stämbanden och slemhinnorna, samt i längden grava psykiska problem.

• Hur ser tobaksbruket i Sverige ut bland ungdomar? I Sverige röker ca 30% av ungdomarna i årkurs 2 på gymnasiet.

Kontakter

För mer information:
Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation, 0733-393 644

Länkar

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum