Umeå kommun

Barnens Littfest är tillbaka!

Dela

Söndag den 17 mars fylls Väven återigen av aktiviteter för barn i åldrarna 0-13 år. Fjolårets premiär blev så lyckad att Umeå kommuns kulturförvaltning valde att fortsätta satsa på en litteraturfestival helt och hållet för barn.

Sagodans i Mingla under Barnens Littfest 2018. Fotograf: Malin Grönborg.
Sagodans i Mingla under Barnens Littfest 2018. Fotograf: Malin Grönborg.

Det började som en önskan om en litteraturfestival riktad till barn, som ett slags komplement till den stora Littfest i Umeå. 2018 såg den önskningen dagens ljus för första gången, i form av Barnens Littfest i Väven. Det blev ett mycket uppskattat evenemang, både för de besökande barnen men även från förlag och författare.

-        Det var så många förlag som hörde av sig och ville vara med att vi fick tacka nej tillslut säger Cecilia Flodström, bibliotekarie och projektledare för Barnens Littfest.

Ett synnerligen angenämt problem som ser ut att drabba Barnens Littfest även i år, flertalet bokförlag har nämligen blivit ombedda att återkomma inför 2020 då det helt enkelt inte finns plats för fler programpunkter.

-  Det är i år det enskilt största evenemang vi genomför och det är fantastiskt att alla verksamheter i Väven bidrar. Med över 30 programpunkter fördelat på fem timmar så kommer det att myllra av aktivitet i huset säger Elin Hellrönn, programchef.

Utöver Umeå kommuns kulturförvaltning så har Region Västerbotten gått in med ett stort engagemang för att lokala och regionala aktörer ska finnas representerade och även bidragit till ökad tillgänglighet genom att ordna teckentolkning till ett antal programpunkter. På frågan om vad som kommer locka mest i det digra programutbudet svarar Cecilia Flodström att det är svårt att framhålla några särskilda arrangemang men att författarduon Wåhlund med boksuccén Handbok för superhjältar och Ylva Hällén med Ylvania-böckerna säkert kommer att locka många barn.

-  Vi har jobbat hårt för att få till en så stor bredd på programmet som möjligt, för att alla besökare ska kunna hitta något guldkorn säger Cecilia.

Under dagen har besökarna möjlighet att träffa bland andra Clara Dackenberg, Ylva Hällén, Ujje Brandelius, Agnes och Elias Wåhlund, Frida Hammar, Anna Holmström Degerman, Linda Bondestam med flera.

En titt på programmet avslöjar att besökarna kommer att kunna testa allt från att översätta från svenska till samiska och skriva spökhistorier till att ta del av en sagostund på tigrinja, skapa animerade boktips eller gå på teknikjakt. Här finns små lite exklusiva programpunkter till publikfriande teater på Vävenscenen, och det kanske bästa av allt är att det är helt kostnadsfritt.

Fakta

Datum: Söndag 17 mars
Tid: 11.00-16.00
Plats: Väven
Målgrupp: 0-13 år
Övrigt: Barnens Littfest är helt kostnadsfritt. En del programpunkter kräver en kostnadsfri biljett som finns att hämta i Kulturreceptionen, plan 3 från och med onsdag 27 februari klockan 10.00.

Fullständigt program publiceras på vaven.se/barnenslittfest torsdag 21 februari.

Kontakt

Cecilia Flodström
Bibliotekarie och programansvarig
Umeå stadsbibliotek
090-16 33 07, 070-330 32 46
cecilia.flodstrom@umea.se


Elin Hellrönn
Programchef Kultur
090 16 33 06
070 277 83 39
elin.hellronn@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sagodans i Mingla under Barnens Littfest 2018. Fotograf: Malin Grönborg.
Sagodans i Mingla under Barnens Littfest 2018. Fotograf: Malin Grönborg.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum