Barnets första mobil

Dela

Barn av idag får sin första mobil betydligt tidigare än för bara några år sedan, men är det en nyttig utveckling? På föräldraforumen, nyhetsinslagen på TV´n och i artiklar i tidningar påpekas vikten av att begränsa barnens skärmtid.

Ögonen mår inte bra av skärmljuset, nacken hålls böjd för länge och det spontana lekandet har minskat. Vi vill ju gärna få tag i barnen när vi vill att de ska komma hem, men en egen mobiltelefon är inte det enda alternativet.

Klocka och telefon i ett

En mobilklocka har många av telefonens fördelar och beroende på vilken modell man väljer får man olika funktioner. Att skaffa en GPS klocka barn låter oss behålla möjligheten att ringa till barnen och de kan också ringa till oss. Vi kan släppa lite av oron när barnet går hem själv från skolan eftersom en GPS klocka barn låter oss se var barnen befinner sig.

En mobilklocka behöver bara ett SIM-kort med surf och samtal tankat för att fungera och med det installerat kan barnet ringa (och i vissa modeller skicka sms) till numren i klockans telefonbok. GPS-funktionen skickar regelbundna uppdateringar om positionen och ger möjligheten att sätta upp ett virtuellt staket, Geofence.

En telefon är inte särskilt lämplig att ta med sig till lekparken. Det är nästan oundvikligt att behöva lägga ifrån sig den. Förutom att den kan komma till skada kan den även glömmas kvar där, eller rent av bli stulen.

Är man ute och cyklar med kompisarna har man inte alltid plats att stoppa telefonen i fickan. Man kanske inte ens har fickor på sommarklänningen eller regnjackan.

En GPS klocka för barn sitter alltid på armen och blir varken kvarglömd eller i vägen under lek och äventyr. 

Bör man undvika utvecklingen?

Digitaliseringen vi upplevt de senaste årtionden har gett oss teknikåkommor som “mobilnacke” “skärmögon” och “SMS-tumme”, men den är såklart inte enbart negativ utan har också fört med sig mycket positivt. Barnen lär sig andra språk tidigare och många nyttiga appar och webbsidor finns att tillgå, som kan vara till hjälp i barnens lärande och utveckling. 

Många skolor använder digitala plattformar i undervisningen och surfplattorna eller datorerna får ofta också tas med hem efter skolan. Vi varken kan eller bör hindra den digitala utvecklingen, men i de yngre åldrarna kan man kanske försöka fördröja debuten och begränsa användandet.

En mobilklocka kan vara ett ypperligt sätt att skjuta upp diskussionerna om skärmtid, utan att göra avkall på funktionerna vi vill åt.

Bilder

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum