Järfälla Kommun

Barnhearing i Järfälla – ökar barns inflytande och stärker demokratin

Dela

För 14:e året i rad arrangerar Järfälla kommun barnhearing där elever i årskurs 1-9 får ställa frågor och säga sina åsikter direkt till kommunens politiker och tjänstemän.

Barnhearingen är en del i Järfälla kommuns arbete med att öka yngre barns delaktighet i den demokratiska processen i enlighet med Artikel 12 i Barnkonventionen.

– Under våren har eleverna fått utbildning om barnkonventionen och vad den innebär för barn och vuxna. De får förbereda frågor och på förmiddagen den 15 april får de möjlighet att träffa Järfälla kommuns politiker och tjänstemän och direkt ställa sina frågor. Eleverna brukar tycka att det är väldigt roligt och nervöst att ställa sin fråga, berättar Carin Hallstedt Idstam, sakkunnig inom barnkonventionen och ansvarig för Barnhearingen i Järfälla kommun.

Enligt FN:s barnkonvention, som i nuläget utreds för att bli svensk lag, ska barn och unga ges rätt att framföra sin åsikt i alla beslut som rör dem. Ökad ålder och mognad ska innebära ökat inflytande.

– Barnhearingen är en viktig del för att inkludera barn och deras perspektiv i den lokala demokratin. Under året inför vi också barnkonsekvensanalyser i beredningen av samtliga beslut, samtidigt som vi förbereder oss inför en kommande lagstiftning om barnkonventionen, säger kommunalrådet Eva Ullberg (S).

I årets barnhearing deltar elever från Fastebolskolan, Högbyskolan, Mälarskolan och Sandviksskolan. På plats för att svara på barnens frågor finns en politiker från respektive parti i kommunfullmäktige samt ett antal berörda tjänstemän.

Barnhearingen äger rum fredagen den 15 april kl. 9-12 i Järfällasalen i kommunhuset. Den 3 maj följs barnhearingen upp med ett besök av Barnombudsmannen Fredrik Malmberg som tillsammans med barnen utvärderar frågorna och svaren utifrån vad Barnkonventionen säger.

För mer information:
Carin Hallstedt Idstam, Barnombud och sakkunnig Barnkonventionen
carin.hallstedt.idstam@jarfalla.se, 08-580 289 19

Eva Ullberg (S), kommunalråd, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden
eva.ullberg@jarfalla.se, 070-002 33 92

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum