BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Barnkonventionen fyller år – men vi firar inte!

Dela

Barnkonventionen kan bli lag i Sverige om två år – men alldeles för få barn i Sverige vet om att de har rättigheter. Istället för att måla FN-flaggor och äta tårta när barnkonventionen fyller år vill Bris tipsa lärare och andra som möter barn om hur de kan informera barn om deras rättigheter.

På söndag den 20 november fyller FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, 27 år. Barnkonventionen är Bris viktigaste styrdokument och all verksamhet utgår från den. Men Bris tänker inte fira på söndag, utan tvärtom vill vi fokusera på det viktiga barnrättsarbete som pågår alla andra dagar under året.

– Varje dag berättar barn för Bris om hur de far illa på olika sätt, och det blir tydligt hur barns rättigheter kränks. Därför kan vi inte fira barnkonventionens födelsedag, utan dagen måste vara ett avstamp för fortsatt kamp för barnets rättigheter, säger Bris barnrättsspecialist Emma Bennwik.

Bris förhoppning är att lärare och andra vuxna som möter barn ser sitt viktiga uppdrag att informera om barnkonventionen och barns rättigheter.

– Vi vet att barn och unga har alldeles för lite kunskap om sina rättigheter. Artikel 42 i barnkonventionen slår fast att alla barn har rätt att känna till sina rättigheter, och här har skolan förstås ett stort ansvar, säger Emma Bennwik.

För en månad sedan gick remisstiden ut för utredningen om att göra barnkonventionen till lag. I sitt remissvar skriver Bris bland annat att skolans skyldighet att informera om barnkonventionen bör förtydligas i skollagen.

– Vi vill att myndigheter kvalitetssäkrar sin kommunikation till barn så att barn får rätt till information i frågor som rör dem. Bris har därför skrivit ett remissvar som särskilt riktar sig till barn, som går att läsa tillsammans med utredningens barnvänliga sammanfattning. Det kan vara två bra texter att ta sig an i skolorna denna vecka, tipsar Emma Bennwik.

Till det här pressmeddelandet har vi samlat en rad länkar med information och material för den som vill uppmärksamma barnkonventionens födelsedag. Håll tillgodo!

Här hittar du Bris remissvar (för unga) till utredningen om att göra barnkonventionen till lag.

Här är Bris remissvar för vuxna.

På lyssna.nu finns massor av pedagogiskt material om barnets rättigheter.

På Bris idolsajt kan du läsa mer om barnkonventionen.

Och här finns hela barnkonventionen som pdf, med en del som särskilt riktar sig till barn.

För mer information, kontakta: 
Anna Holmqvist, pressekreterare 
anna.holmqvist@bris.se 
070-779 95 06 

Barnens rätt i samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och unga samt upprätta möjligheter för dem att föra en dialog med vuxna. FN:s konvention om barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.se .

Bris telefonnummer för barn och unga: 116 111  

Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50   

PG: 90 15 04-1

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum