Spendrups Bryggeri AB

Bartendern Anton Petersson och hemmamixaren Mårten Noréus gör Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022

Dela

Gin och Tonic är favoriten för många, men vem blandar den bäst i år? Idag har en expertjury korat två guldmedaljörer i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Nu står det klart att läraren Mårten Noréus och bartendern Anton Petersson blandar årets bästa GTs, med smaker av lingon respektive lavendel, rosépeppar och ros. Här kommer recepten och Anton Peterssons tips för att blanda en oemotståndlig GT!

Under en rafflande final på Haymarket by Scandic i Stockholm blandades det idag GT som om det inte fanns en morgondag. De sex finalisterna vars recept valts ut bland mängder av bidrag från hela landet fick ställa sig inför en förväntansfull publik och skapa magi i harmoni med tävlingsreglerna: ett nytt GT-recept som trots kreativ höjd i smak och garnityr fortfarande är troget originalet.

Juryn bestod av dryckesinspiratör och youtuber David Kringlund, dryckesprofil och sommelier Anna Spendrup samt Peyvand Ahmedi från Nöjesguiden. Finalstartfältet imponerade stort på juryn med läskande smaker och frestande garnityr. Allra bäst gick det för bartendern Anton Petersson som kammade hem vinsten i bartenderkategorin med sin ”Flower Blush GT” och hemmamixaren Mårten Noréus som segrade i kategorin hemmamixare med sin gin och tonic ”Ginga GT”. Guldmedaljörerna får, förutom den prestigefyllda titeln, varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass i mixologi väntar.

- Det är första gången jag tävlar i att blanda drinkar så därför känns det extra overkligt och kul att jag också tog hem vinsten. Nu blir det till att blanda många fler blommiga drinkar framöver! Säger Anton Petersson, 26 år, bartender på Kalmar Kött och Bar, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2022.

- Det känns helt otroligt roligt att vinna! Men denna vinst har jag mina kära föräldrar att tacka för. Pappa som stått i lingonrisen och plockat, och mor Ginga som ordnade lingondrickan. Vi gjorde det tillsammans, och jag kommer att fira med familjen så snart jag är hemma i norr igen! Säger Mårten Noréus, 45 år, lärare från Holmsund, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för hemmamixare 2022.

Så löd juryns vinnarmotiveringar:

Juryn om bartendern Anton Petersson bidrag ”Flower Blush GT”

”Vinnarens GT visade en stor respekt för originalet men bjöd samtidigt oss i juryn på en enastående uppvisning. Den blommiga drömmen ändrade elegant skepnad under tiden vi avnjöt den, då violen i botten virvlade upp i glaset. Insvept i ett moln av rosendoft och smakfullt prydd med rosenblad, hänförde den alla våra sinnen. ”

Juryn om hemmamixaren Mårten Noréus bidrag ”Ginga GT”

”Vinnarens GT bjöd oss i juryn på en upplevelse av fulländad harmoni mellan bärighet och pepprighet. Lingonens syrlighet gav drinken en unik karaktär och skummet på toppen var en fröjd för ögat. En genomarbetad GT som var så god och vacker att vi aldrig ville att den skulle ta slut.”

Här är tipsen från Anton Petersson, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2022, på hur du blandar en oemotståndlig GT.

1. Tänk på smakkombinationerna – undvik vanliga misstaget.

Undvik fällan att använda samma smak på din tonic som ginens huvudsakliga smak. Tänk som du gör vid matlagning, varje ingrediens tillför rätten något extra. Det är lika sant när du blandar din GT. För en komplex och spännande drink, utmana smaklökarna genom att matcha din valda gin med en tonic där smakerna binder ihop, eller kompletterar varandra på ett trevligt sätt, snarare än att bygga din GT på kaka på kaka-metoden.

2. Planera för helhetsupplevelsen – låt ögonen få sitt.

Låt stunden bli något extra, planera vilket glas och vilken is du ska använda innan du börjar blanda din GT. Använder du snygga och lyxiga glas sätter du extra guldkant på stunden. Om du då även har ordnat is som passar perfekt i glasen du valt, så har du goda chanser att maximera känslan av unn i din drinkstund fullt ut. Då jag dricker en GT hemma så föredrar jag att hälla upp min GT i ett rocksglas med en stor klar isbit i.

3. Utnyttja luktsinnet – förförisk doft höjer nivån.

Glöm inte bort hur stor del smakupplevelsen som sitter i näsan – passa på att låta garnityr och tillbehör fylla en funktion när du blandar din GT. Hitta något som doftar trevligt, förslagsvis rosmarin, blommor eller citrusfrukter. Förutom att pryda drinken så tar härliga dofter din GT till nästa nivå.

Här är de vinnande recepten i Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022!

Bartendern Anton Peterssons Gin och Tonic, ”Flower Blush GT”

Ingredienser
10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad

Så gör du
Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Lavendelsockerlag
Ingredienser
2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel

Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

Hemmamixaren Mårten Noréus Gin och Tonic, ”Ginga GT”

Ingredienser
20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
Äggskum med smak av lingon

Så gör du
Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.

Äggskum med smak av lingon
Ingredienser
1 äggvita
1,5cl lingondricka

Så gör du
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.

Mor Gingas Lingondricka
Ingredienser
3kg lingon (6 liter)
2liter vatten
50g vinsyra
3,5hg/liter vatten

Så gör du
Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.

Mer inspiration och tips hittar du på drinkgeneratorn.se där 100-tals drinkrecept för alla tänkbara tillfällen finns samlade.

För mer information och bilder, vänligen kontakta:
Marilyn Roseneld, Communications Advisor, Shomei
marilyn.r@shomei.se, 079 313 20 73
Rose-Marie Hertzman, Presschef, Spendrups
rose-marie.hertzman@spendrups.se, 070 895 25 67

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Sankt Eriksgatan 121
11343 Stockholm

08-672 77 00http://spendrups.se

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se

 

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Spendrups får ny marknadsdirektör22.11.2022 13:47:07 CET | Pressmeddelande

Spendrups nya marknadsdirektör heter Anna-Stina Hallberg. Hon har jobbat på Spendrups marknadsavdelning i olika roller sedan 2008, senast som marknadschef för Spendrups alkoholfria sortiment. Rekryteringsprocessen som pågått sedan i somras lockade många väl kvalificerade sökanden, men valet föll alltså på en intern kandidat med lång och djup erfarenhet av att marknadsföra Spendrups breda produktportfölj. För Anna-Stina är uppdraget som marknadsdirektör en fortsättning på vad som började som ett drömjobb som biträdande produktchef för LOKA för 14 år sedan. – Jag minns fortfarande den fantastiska känslan när jag fick mitt första jobb på Spendrups! Nu känns det jätteroligt att återigen få vara ”ny på jobbet” och ta mig an hela vår fantastiska produktportfölj. Jag är respektfull inför uppgiften och ser verkligen fram emot att lära mig mer. Men jag känner mig trygg i att vi har så mycket kompetens och kunnande inom organisationen och en rad goda byråsamarbeten som kommer att vara en grund f

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum