IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Bas- och processindustrin får en starkare röst i arbetsgivarfrågor

Dela
För att stärka industrin och medlemsföretagen har IKEM - Innovations-och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna ingått ett strategiskt samarbetsavtal när det gäller arbetsgivarfrågor. Därmed kommer organisationerna kunna stärka bas-och processindustrins position, få större kraft och leverera än mer medlemsnytta.
Jonas Hagelqvist, VD IKEM (tv) och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna (th)
Jonas Hagelqvist, VD IKEM (tv) och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna (th)

Redan idag samarbetar Industriarbetsgivarna och IKEM inom bland annat administration och kursverksamhet, och nu utökas alltså samarbetet med andra arbetsgivarfrågor. Målet är att stärka process- och basindustrins position i förhållande till omvärlden, men också minska sårbarheten och hitta synergier. Samarbetet omfattar både det arbetsgivarpolitiska området och serviceverksamheten.

– Jag är glad att vi i dag kan presentera samarbetet med IKEM i arbetsgivarfrågor. Vår viktigaste uppgift är att gemensamt värna konkurrenskraften och se till att industrin i Sverige inte får kostnadsökningar som den inte kan bära. Vi blir en tydlig röst och part på arbetsgivarsidan för bas- och processindustrin, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

– Jag se fram emot vårt utökade samarbete som kommer att gynna alla IKEM:s medlemsföretag. Förutom området arbetsgivarservice kommer vi också att samarbeta inför och under de avtalsförhandlingar som kommer efter årsskiftet. Där ska vi nu jobba fram en gemensam plattform, säger Jonas Hagelqvist, vd för IKEM - Innovations- och kemiindustrierna.

I olika sammanhang ska IA och IKEM kunna uppträda och uppfattas som en part. Det kan handla om samverkan inom Svenskt Näringsliv, när remisser ska besvaras och vid avtalsförhandlingar. IA och IKEM ska eftersträva och koordinera en gemensam hållning i dearbetsgivarpolitiska frågor där gemensamma intressen finns. När organisationerna har olika uppfattningar eller intressen så kan de frågorna drivas av var och en för sig.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Hagelqvist, VD IKEM (tv) och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna (th)
Jonas Hagelqvist, VD IKEM (tv) och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna (th)
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Ny analys från IKEM: Arbetskraftsinvandring central för svensk ekonomi och industrins omställning20.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den kunskapsintensiva industrin är helt beroende av att kunna rekrytera rätt personer. Arbetskraftsinvandringen är avgörande för innovations- och kemiindustribranschen eftersom den i stor utsträckning möjliggör expansion och det gröna teknikskiftet. En ny analys från IKEM visar att arbetskraftsinvandringen bidrog med 45 miljarder kronor till Sveriges BNP och 15 miljarder kronor i skatteintäkter år 2022. En majoritet av bidraget kommer från industrinära yrken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum