Svenska Basketbollförbundet

Basket-EM till Sverige?

Dela

Svenska Basketbollförbundet ansöker om att arrangera basket-EM för damer 2021. - Basket är en fantastisk liveidrott och vi har många härliga världsspelare och starka profiler vi vill visa upp för Sverige på hemmaplan, säger SBBF:s ordförande Mats Carlson. Sverige ansöker om att anordna gruppspelet.

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

Efter att ha varit nära att ansöka om Eurobasket 2017 och 2019 blir det nu verklighet. Förbundsstyrelsen har tagit beslut om att Sverige ska ansöka om att arrangera två grupper i Eurobasket 2021. Ansökan görs tillsammans med Stockholm stad där Hovet ska vara arenan.

- Vi välkomnar Svenska Basketbollförbundets ambitioner att söka Sveriges första internationella dammästerskap i basket med Stockholm som värdstad. Basket är en jämställd sport som engagerar många unga människor oavsett vem man är och var man kommer ifrån, vilket ligger helt i linje med Stockholms stads värderingar, säger Karin Mäntymäki, Chef Försäljning & Bearbetning på Visit Stockholm.

Hovet har på nytt blivit en basketarena efter fyra lyckade kvalmatcher de senaste åren. I februari 2018 sattes ett nytt svenskt publikrekord för dambasket då Amanda Zahui och de övriga stjärnorna slog Kroatien inför 5023 åskådare. Herrlandslaget har spelat tre matcher i Hovet och arrangemangen har givit både Stockholm Live och Svenska Basketbollförbundet tillräcklig erfarenhet för att höja insatsen.

- Det är en naturlig utveckling för oss när vi såg att basketlandslagen har ökat mycket i popularitet, speciellt hos unga människor. Vi ser att basket är väldigt populärt i både förorter och i innerstaden, det är Stockholms näst största sport, och vi hoppas att kunna förena väldigt många människor kring detta, säger Mats Carlson.

För spelarna i damlandslaget är det naturligtvis goda nyheter. Frida Eldebrink, uttagen i Europalaget 2013 och den som tillsammans med sin tvillingsyster Elin sprängt svensk dambaskets mentala spärrar ser fram emot att spränga nya gränser.  – Vi tog VM-silver i U19, gick till kvartsfinal och det skulle vara det största i min karriär att få spela det första europamästerskapet för damer som Sverige någonsin arrangerat, säger Frida Eldebrink.

Det råder dock hård konkurrens om arrangemanget. Flera europeiska länder har aviserat att de vill ansöka och nu krävs ett hårt arbete fram till den 7 juli då omröstningen i FIBA äger rum. – Vi behöver göra ett jobb nu, tillsammans med partners som stöttar allt svensk basket står för och självklart få med oss hela Basketsverige. Med all den kraft som finns i svensk basket just nu är jag övertygad om att vi fixar det, avslutar Mats Carlson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum