Svenska Basketbollförbundet

BASKET: Seniorlandslagen för 3X3 EM-kval uttagna

Dela

Nästa helg, 29 juni-1 juli, spelar våra seniorlandslag i 3X3 EM-kval. Herrarna åker till Constanta i Rumänien och damerna spelar sina kvalmatcher i Poiters, Frankrike. Förbundskaptenerna har nu tagit ut trupperna som ska representera Sverige.

Foto: Anders Tillgren
Foto: Anders Tillgren

På damsidan kvalar 27 nationer fördelade på tre grupper och totalt går 12 nationer vidare till EM-slutspel. Förutom Sverige och Frankrike kvalar även följande nationer i Poiters 29-30 juni: Bulgarien, Irland, Polen, Tjeckien, Turkiet, Tyskland och Ukraina.

På herrsidan ställer 32 nationer upp EM-kvalet som avgörs i tre länder med lika många grupper, där fyra lag från vardera grupp går till EM-slutspel.
För svensk del väntar EM-kval den 30 juni – 1 juli i rumänska Constanta. Sverige kommer ställas mot elva andra nationer, såsom Serbien, Spanien, Tyskland om att knipa någon av de fyra platserna till EM-slutspelet.

Lyckas våra landslag kvalificera sig väntar EM-slutspel i Bukarest, Rumänien, 14-16 september.

Följande spelare är kallade till damlandslaget i 3X3 26-30 juni:
Louise Noaksson, Lund
Jennifer Stjärnström, Södertälje
Elin Jelena Gustavsson, Ferrol (Spanien)
Kajsa Lundahl, Lund
Salome Kabengano, Umeå (Reserv)

Följande spelare är kallade till herrlandslaget i 3X3 26 juni-1 juli:
Brandon Barton, Stockholm
Axel Nordström, Uppsala
Viktor Henriksson, Stockholm
Alexander Holmström Forster, Lissabon (Portugal)
Erkan Inan, Stockholm

Förbundskapten för damlandslaget är Bruno Silva. Förbundskapten för herrlandslaget är Peter Grinbergs Anell, assisterad av Patrik Nordström, den enda spelaren i Sverige med två SM-guld i rad i 3X3 (2016 och 2017). 

Sverige, som inför 2018 var rankade på 57 plats i 3x3-världen, har som mål att till 2020 kunna slå sig in bland de 20 främsta och därmed konkurrera om en plats i OS.
En nyhet är också att från och med 2019 kommer FIBA kräva att minst två av spelarna i ett landslag skall vara bland dem 10 högst rankade 3x3-spelarna i sitt land.

Kontaktpersoner:
Bruno Silva, förbundskapten 3x3 dam
073-348 00 65

​Peter Grinbergs Anell, Förbundskapten 3x3 herr
​070-563 23 80

Fredrik Joulamo, landslagsansvarig
​070-950 81 19
​fredrik.joulamo@basket.se

Mats Elsnitz, Ansvarig 3x3
070-676 45 20
​mats.elsnitz@basket.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Anders Tillgren
Foto: Anders Tillgren
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Idrottens Hus
110 61 Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Skador oroar i derby mot Danmark10.9.2018 15:54Pressmeddelande

Inför den viktiga EM-kvalmatchen mot Danmark på söndag har Sverige tappat en mängd spelare. Hjälten mot Turkiet, Nick Spires, är den senaste i raden av spelare som ger återbud pga skada. Speciellt under korgarna är Sverige försvagat. Centrarna Nick Spires, Simon Birgander och Carl Engström samt superskytten Marcus Eriksson är alla skadade. – Vi har aldrig haft fullt lag men så många stora spelare borta samtidigt gör denna match speciell, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Eriksson skadad - missar VM-kval15.6.2018 14:32Pressmeddelande

Marcus Eriksson kommer inte att kunna spela VM-kvalmatchen mot Lettland på Hovet. Han spelade slutet av säsongen med smärta i knät och har ådragit sig en meniskskada. – Det är jättetråkigt att inte kunna vara med, jag älskar att spela för Sverige. Men jag kommer att heja och jag tror på laget, de är grymma, säger Marcus Eriksson. Sverige måste vinna med 10 poäng mot Lettland för att ha en realistisk chans att ta sig vidare i VM-kvalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum