Svenska Basketbollförbundet

BASKET: Truppen till VM-kvalet uttagen

Dela

Kontinuitet och ett par nya ansikten inför de avgörande matcherna. I slutet av juni fortsätter herrlandslaget resan mot VM i Kina 2019. Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut 19 spelare som samlas inför VM-kvalmatcherna mot Lettland 28 juni och Turkiet 1 juli.

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

Resan som inleddes för ett år sedan har nått ett nytt vägskäl. I augusti avancerade Sverige från förkvalet till en kvalgrupp med Turkiet, Lettland och Ukraina. Nu krävs det nya segrar för att ta sig vidare till andra rundan av VM-kvalet. 

- Jag förväntar mig samma inställning och kämparinsatser som vi visade förra sommaren och under matcherna i november och februari. Tillsammans - alla spelare, coacher, organisation och våra fantastiska fans - fortsätter vi att bygga vad som kännetecknas som svensk basket, säger Vedran Bosnic. 

Förbundskaptenen har valt ut en trupp på 17 spelare och två reserver, som kommer att samlas för träningsläger inför VM-kvalmatcherna. Av dessa kommer sedan 14 spelare att bilda den officiella truppen, och 12 av dem spelar respektive match. 

Ny i seniorlandslagssammanhang är 18-årige Melwin Pantzar. Han har i år tagit klivet in i Real Madrids A-lagstrupp och gjort debut i ACB, den spanska högstaligan - sjunde svensken den här säsongen. 
- Truppen är ungefär den samma som tagit oss dit vi är idag, och precis som i varje fönster så försöker vi ta in några nya ansikten. Den här gången är Melwin med, som utvecklats mycket under de senaste månaderna. 

För den avgörande hemmamatchen mot Lettland återvänder vi till Hovet i Stockholm. I februari på Hovet blev det seger över Turkiet och ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket (8 045 personer). En repris på det skulle inte sitta fel. 

- Båda lagen (Lettland och Turkiet) kommer att ha bättre trupper än tidigare möten med sina Euroleague-spelare tillbaka. Det borde motivera oss ännu mer, och med vår fantastiska publik i ryggen kan vi tävla med alla lag, det visade vi på Hovet senast. 

Under VM-kvalfönstrena i november och februari fick landslaget endast några dagar tillsammans för förberedelser. När tävlingssäsongen nu är slut får Bosnic och ledarstaben några extra dagar inför de avgörande matcherna. Truppen samlas 18 juni i Södertälje där de har träningsläger fram till Lettlandsmatchen den 28 juni (med midsommarledigt). 

Chris Czerapowicz, Sveriges bästa poänggörare hittills i VM-kvalet, ansluter till truppen 24 juni eftersom han blivit inbjuden till en NBA-camp i Dallas och har fått godkänt av förbundskaptenen att vara med där och ansluta till landslaget efter midsommar.  
- Jag blev väldigt glad när Chris ringde och berättade om möjligheten att vara med på NBA-campen. Hårt arbete lönar sig alltid, och han är ett föredöme för alla ungdomar som spelar basket, säger Bosnic. 

Följande spelare är kallade till landslagsfönstret 18 juni-2 juli:

Namn Födelseår Aktuell klubb Moderklubb
Adam Ramstedt 1995 Södertälje BBK Kantan Basket
Alexander Lindqvist 1991 Södertälje BBK Täby Basket
Anton Gaddefors 1989 Betaland Capo d'Orlando (ITA) Uppsala Basket
Christopher Czerapowicz 1991 Tsmoki-Minsk (BLR) Mölndal
Joakim Kjellbom 1979 Norrköping Dolphins Sundsvall
Jonathan Person 1993 BC Mures (RUM) KFUM Skellefteå
Ludvig Håkanson 1996 Movistar Estudiantes (SPA) Alvik Basket
Marcus Eriksson 1993 Gran Canaria (SPA) Uppsala Basket
Martin Pahlmblad 1986 Södertälje BBK Eos Lund
Nicholas Spires 1994 Monbus Obradoiro (SPA) Södertälje BBK
Simon Birgander 1997 Joventut (SPA) Helsingborg
Thomas Massamba 1985 Geneve Lions (SWI) KFUM Linköping
Tobias Borg 1993 Iberostar Tenerife (SPA) Södertälje BBK
Viktor Gaddefors 1992 Antibes Sharks (FRA) Uppsala Basket
Melwin Pantzar 2000 Real Madrid (SPA) Sigtuna 
Johan Löfberg 1995 CB Breogán (SPA) KFUM Göteborg
Denzel Andersson 1996 BC Luleå Hudik Basket
Reserver      
Charles Barton Jr. 1992 VFL Kirchheim Knights (TYS) Högsbo Basket
Carl Engström 1991 BC Tartu (EST) Ystad

I den ursprungliga 24-mannatruppen som lämnas in till FIBA finns även följande spelare med: Tim Schüberg, Norrköping Dolphins, Valter Lindström, Södertälje BBK, Jeffery Taylor, Real Madrid (SPA), Fredrik Andersson, Borås Basket, Axel Nordström, Uppsala Basket. 

Förutsättningar VM-kval
För att gå vidare till nästa kvalomgång krävs att Sverige placerar sig på minst tredje plats i gruppen. Motståndarna är alla topp 20-lag i världen. Inför de två sista matcherna ligger Sverige på fjärde plats i gruppen. Vinst mot Lettland med tio poäng (eftersom Lettland vann det första mötet med 82-73) är nästan ett måste. Annars krävs ytterligare en vinst mot Turkiet - och att Turkiet även förlorar mot Ukraina. De länder som avancerar tar med sig poängen till nästa kvalomgång, så varje match räknas. 

Kontakt 
Förbundskapten Vedran Bosnic, 0041-79814 9749
Landslagsansvarig Fredrik Joulamo, 070-950 81 19
Pressansvarig seniorlandslagen Robin Svensson, robin.svensson@basket.se, 073-832 99 99

Information om pressträffar, öppna träningar och presskonferenser inför VM-kvalet kommer att meddelas vid senare tillfälle. 

 

Kontakter

Bilder

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum