Einar Mattsson

Batterier för industri på plats för storskaligt fastighetsenergi-projekt

Dela

På KTH Live-In Lab är det full fart. Ankomsten av de stora batterierna från Northvolt-projektet håller som bäst på att installeras. Att få in de olika delarna, vars tyngd är betydande, var allt annat än en enkel uppgift. Med bara en centimeter tillgodo på höjden och bredden och med hjälp av kapade underreden, precisionskörning med teleskoplift och vanlig grönsåpa, är skåpen med batterierna på plats. Batterierna väger sammanlagt närmare sex ton.

Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.
Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.

Batterierna ska användas i ett av alla forskningsprojekt som pågår på KTH Live-In Lab. Med forskningsstöd från Energimyndigheten ska KTH tillsammans med Northvolt och Einar Mattsson testa lagring av överskottsel från solceller. Solcellspanelerna sitter idag på de tre taken på fastigheterna där Einar Mattsson idag har 305 studentlägenheter. Därmed blir det ett fullskaligt test.

− Trots det knixiga införandet, är det upplyftande att dessa gigantiska batterier nu äntligen är på plats. I den första etappen installeras batterier som kan lagra 186 kWh. Fler batterier från Northvolt kommer efter årsskiftet. Då kommer batterier som tillsammans kan lagra cirka 300 kWh vara installerade. Då kan de ge ungefär 100 000 kWh per år om de laddas och laddas ur en gång per dag. Livslängden är beräknad upp till 5000 laddningscykler. Batterierna står i ett specialbyggt teknikrum som är strålningsskyddat, brandsäkrat och med extra kyla för att hålla rätt temperatur, berättar Martin Fors.

Projektledare Monika Topel, postdoktorand och forskare på Energiteknikavdelningen på KTH och ansvarig för projektet, liksom industridoktoranden Linda Lundmark var på plats tillsammans med Martin Fors och Einar Mattssons projektledare Mikael Dimadis. 

− Nu ser vi fram emot att forskningen kan starta på allvar och kunna följa utvecklingen och resultatet om ett par år. Faller projektet väl ut är det tänkbart att vi kan tänka oss att sätta in liknande lösningar i Einar Mattssons andra fastigheter avslutar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson och ledamot i KTH Live-In Labs styrelse.

Fakta
FoU-projektets namn: ”Nyckelfärdiga lösningar med solceller och energilagring”
Projektledare: Monika Topel, KTH
Projekttid: Januari 2021- december 2024
Projektbudget: 9,7 miljoner kr

Läs mer om KTH Live-In Lab här

Läs när projektledaren Monika Topel berättar mer om projektet i Einar Mattssons årsberättelse för 2021 här

Nyckelord

Bilder

Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.
Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.
Ladda ned bild

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Här finns oerhörda mängder kompetens och erfarenhet, det ger mig tilltro”— fredagsporträttet med Alexandra Buttazzoni30.9.2022 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Med vana tennismuskler rör hon sig snabbt mot både nät och hållbarhetsutveckling. Alexandra har en uppriktig vilja att göra skillnad och kan förklara hur klimatberäkningar går till så att ett barn förstår. Från det tidigare mer specifika konsultandet njuter hon nu av att få jobba med helheten i projekten som finns inom den familjeägda koncernen. Alexandra vill göra avtryck här. Hos en av Stockholms allra största privata fastighetsägare.

En förutsättning för renovering av Hovings malmgård och levande stadsmiljö26.9.2022 06:03:00 CEST | Nyheter

Einar Mattssons ambition är att för Judiska Hemmets räkning tillföra vård- och omsorgsboenden för äldre i kvarteret Sommaren 10, något som Stockholm efterfrågar. Platsens kvaliteter gör den lämplig för ett trivsamt boende med en långsiktig verksamhet som tar hand om malmgården och ger den liv. Det är också en förutsättning för finansieringen av en varsam renovering och upprustning av Hovings Malmgård. Gestaltningen av de nya byggnaderna kommer att anpassas till Hovings Malmgård som spelar huvudrollen. Vi vill också iordningställa levande parkytorna som fler stockholmare och besökare kan glädjas åt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum