Livsmedelshandlarna

Bättre avfallsavtal med digital plattform som matchar utbud och efterfrågan

Dela

Anna Lindberg fick tillbaka 36 000 kronor för att hon betalt för tre avfallskärl istället för två i sin Ica Supermarket-butik i Järna. Nu väntar hon på hur Svensk Avfallsrådgivning ska gå vidare och matcha hennes butik med en leverantör som ger henne det bästa utfallet.

Foto: webandi Pixabay
Foto: webandi Pixabay

Det är nu drygt fyra år sedan Livsmedelshandlarna startade sitt samarbete med Svensk Avfallsrådgivning för att bistå medlemmarna med en så bra avfallslösning som möjligt. Många handlare skrev på nya avtal under de första två, tre åren och de fick igenom stora vinster på avfallet, inte minst genom att kostnader vändes till intäkter på vissa avfallstyper såsom wellpapp.

Men det skedde till största del i områdena kring de större städerna berättar Peter Johansson, vd på Svensk Avfallsrådgivning.

En tredjedel hamnade utanför

– Vi upptäckte att cirka en tredjedel av Livsmedelshandlarnas medlemmar hamnade helt utanför förmånerna i detta avtal i stort sett beroende på att de befann sig på landsbygden dit entreprenörerna inte ville prioriterade dem med ett besök. Detta i sin tur berodde förmodligen på att lönsamheten för avfallsentreprenörerna inte var tillräcklig, säger han.

Från en till tre leverantörer

För att hänga med i turerna kring avfallsavtalet som erbjudits Livsmedelshandlarnas medlemmar måste vi backa bandet till början då allt var nytt, år 2014.

– Från början tänkte vi att vi skulle ha en enda stor leverantör som skulle serva alla livsmedelshandlare över hela Sverige. Vi insåg snart att det inte skulle fungera eftersom alla de stora inte var intresserade som exempelvis Ragnsells och Suez. Så marknaden i Sverige delades upp på HA Recycling (nuvarande Veolia) för Storstockholm, IL recycling (numera uppköpta av Stena recycling) för södra Norrland och södra Mälardalen och Stena Recycling för resten av landet.

Inte lönsamt med landsbygden

Problemet var att de stora bolagen inte hade samma intresse av att hämta avfall i områden som låg så pass långt ute på landsbygden att det inte skulle bli lönsamt. Samtidigt var en hel del lokala entreprenörer helt förbisedda i denna modell.

– Så då bestämde vi vid årsskiftet 2016/2017 att vi skulle vända på kultingen och låta entreprenörerna komma till oss istället och berätta i vilka geografiska områden de ville verka i. Och för att kunna möta utbud från entreprenörerna med efterfrågan från livsmedelshandlarna skapade vi en digital plattform, säger Peter Johansson.

Digital plattform som mötesplats

I plattformen för avfallshantering avseende livsmedelsbutiker startade under 2018 såväl små som stora avfallsentreprenörer, att registrera vad de kunde bistå med och i vilka områden.

– Och det som är bra i detta är att för varje ny entreprenör som registrerar sig blir det fler och fler uppdrag som gör att de växer och konkurrensen hårdnar. Det gör att även de stora entreprenörerna kan tänka sig att verka i geografiskt avlägsna områden de inte tidigare varit så intresserade förut. Det viktiga är att det har blivit en win-win för både handlare och entreprenör, säger Peter Johansson.

Små kan vara stora lokalt

Han är noga med att påpeka att i flera områden är det just de mindre lokala entreprenörerna som är de stora lokalt.

– Vi tänkte nog lite för offensivt från början men nu när vi har sett hur många mindre entreprenörer är jättestora inom vissa orter så ska de ju absolut vara med och konkurrera om avtalen. Det blir bra både för dem och för kunderna, det vill säga handlarna.

Entreprenörer över hela riket idag

Så med detta sagt har alltså Livsmedelshandlarnas avfallsavtal förändrats genom åren sedan 2014 till att utvecklas till en fullt konkurrensutsatt marknad.

– Det finns nu aktörer över hela riket och vår prioritet är att fånga upp den tredjedel som hamnade utanför i början. Därefter går vi vidare med övriga medlemmar och när alla har fått ta del av våra erbjudanden så vänder vi oss till handlare som inte är medlemmar.

Men alla kanske inte är intresserade utan anser att de har bra avtal?

– Ja visst är det så. Men är det inte då bra att få ett kvitto på att man har ett väldigt bra avfallsavtal från ett expertföretag? Och även om man har ett bra avtal kan det kännas skönt att få lämna över just den här biten i någon annans händer. Det kostar ju inte handlaren någonting utan är en medlemsförmån.

Vad menar du med ”lämna över i någon annans händer”?

– Jo, säg att en butiks avfallsavtal är bra som det är idag men avtal går alltid ut så hur ser det ut om tre år? Vad kan handlaren behöva tänka på då? Konkurrensen och marknaden förändras ständigt och det har vi koll på liksom dem som är anslutna via vår digitala plattform – handlare som entreprenör.

Kvalitetsaspekt

– Sedan har vi kvalitetsaspekten som är viktig att tänka på. Man kan lita på alla avfallsentreprenörerna i projektet, eftersom de kommer att följa Återvinningsindustriernas ”Code of Conduct”. Det innebär att du kan räkna med att oavsett om det är en känd eller okänd entreprenör, stor eller liten, så har den genom sitt medlemskap i branschorganisationen Återvinningsindustrierna förbundit sig att uppträda hederligt enligt en rad kriterier.

Så man riskerar inte att bli blåst genom att byta från en entreprenör man haft i alla år till en ny man aldrig hört talas om?

– Nej, det vågar jag faktiskt säga att så är det inte. Vi är väldigt noga med detta. Det handlar om att skapa förtroende på lång sikt och där har vi stor nytta av Återvinningsindustriernas ”Code of Conduct”.

Vad ska en handlare tänka på som funderar över sitt avfallsavtal?

– Vill man kan man göra som Anna Lindberg, det vill säga skicka in allt material exempelvis avtal de redan har, avfallsrelaterade fakturor, och ta bilder på hur deras avfallshantering ser ut nu med allt från kärl till komprimatorer och liknande. Antingen lägger man upp det själv i vår portal eller så mejlar man in det så gör vi det, säger han.

Anna Lindberg på Ica Supermarket Järna säger så här:

– Det var inte svårt alls. Jag tog kort med mobilen på soprummet och allt annat. Sedan scannade jag avtalet och de senaste fakturorna och bifogade allt i portalen på Svensk Avfallsrådgivning.

Nästan på en gång återkom de och frågade om jag hade två eller tre kärl. Två, svarade jag. Det visade sig enligt avtalet att jag betalt för tre kärl i flera år så de ordnade med att jag fick 36 000 kronor betalt retroaktivt för den tiden, säger hon.

Nu fortsätter man på Svensk Avfallsrådgivning att matcha Anna Lindbergs behov av avfallshantering med de entreprenörer som finns i närheten.

– Vi har Telje Energi som entreprenör i dagsläget men tydligen finns det fler aktörer därute som konkurrerar med dem. Vi får se vad det leder till. Hoppas på det bästa, säger hon.

Text: Marie Hallencreutz

Kontakter

Bilder

Foto: webandi Pixabay
Foto: webandi Pixabay
Ladda ned bild

Om

Livsmedelshandlarna
Livsmedelshandlarna
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

http://livsmedelshandlarna.se/

SSLF, Sveriges Speceri- och Lanthandlareförbund, bildades 1931, och bytte namn till Livsmedelshandlarna 2010. Syftet var att samla handlare i konkurrensneutral samverkan. Det syftet kvarstår fortfarande och Livsmedelshandlarna organiserar idag handlare från söder till norr.

Föreningen har drygt 800 medlemmar som äger runt 1000 livsmedelsbutiker. De egna handlarna står för knappa 60 procent av all dagligvaruförsäljning i Sverige. De har varumärken som, bland andra, ICA, Hemköp, Tempo, Handlar’n och Matrebellerna på butiken. Gemensamt för dem alla är att de har ett stort engagemang för sina butiker, att de själva kan ta beslut i sina företag vilket gynnar de kunder som besöker dem. Kunden är i centrum och den egna handlaren har möjlighet att direkt tillgodose kundens behov genom vardagliga samtal i butiken. Vill kunden ha något särskilt kan dessa fria handlare snabbt och enkelt göra kunden till viljes.

Följ Livsmedelshandlarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Livsmedelshandlarna

Livsmedelshandlarna lanserar – Årets Påskbordsmat 201911.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

Årets Påskbordsmat är en klassiker. Den är ofta lokal, näst intill 100 procent svenskproducerad och den finns nästan alltid som ekologisk variant. Livsmedlet finns dock ännu inte i en vegansk variant i Sverige, men är du lakto-ovo-vegetarian fungerar den här speciella maten alldeles utmärkt. Dessutom är Årets Påskbordsmat lämpad för alla preppers därute. Den klarar MSB:s 72-timmarsregel med bravur och kan med förvaring i vattenglas hålla god kvalitet i upp till sju månader. Årets Påskbordsmat utsågs år 1962 till världens bästa mat när hårdkokta Devla Murphy cyklade från Dublin till Dehli, på en diet endast bestående av just denna mat och te. Livsmedelshandlarna lanserar Årets Påskbordsmat 2019 – Ägget!

Surströmming mot tobaksrökare utomhus?24.3.2019 08:00:00 CETBlogginlägg

Tänk dig ett land, där du som driver butik inte får hindra människor att komma in i butiken trots att de stjäl, hotar och trakasserar, du kan inte heller bestämma om en person får sitta och tigga precis utanför din butik eller inte. Men inom kort kommer du som har butiken få ansvaret för att ingen står och röker utanför den. Skulle inte det kännas som om du levde i en droghallucinogen mardröm? Men så illa är det, inte utan det är verklighetens Sverige 2019. Den nya tobakslagen som träder ikraft 1/7 2019 kommer bland annat att kräva tillståndsplikt för att sälja tobak. Känns rimligt. Men det är sedan som riksdagen och lagstiftarna gått vilse. Det har skrivits mycket om förbudet att röka på uteserveringar om det är rätt eller fel. För mig är det obegripligt att borgerliga partier släppte igenom detta, det borde väl vara upp till den som driver uteserveringen kan man tycka. Men icke. Dessutom smög det sig in en mening som handlar om att det ska vara rökfritt i anslutning till entrén för a

Med jämna mellanrum vill jag bo i Finland11.2.2019 08:00:00 CETBlogginlägg

För ett antal år sedan kom först en bok och sedan en film som hette Hallonbåtsflyktingen. Den handlade om en finsk man som innerst inne kände att han var född till svensk och ville genomgå ett nationalitetsbyte. Det gick väl sådär, men både film och bok var underhållande. Ibland kan jag dock själv känna mig som en Lakritsbåtsflykting, att jag skulle vilja vara lite mer finsk än svensk. Eller i alla fall leva i ett samhälle med lite mer finska inslag.

I väntan på polisen - Platssamverkan20.1.2019 08:00:00 CETBlogginlägg

Det är lätt nu att i olika formera av medier, såväl sociala som traditionella, hitta varningar för att 30-talet är tillbaka i samband med att Sverigedemokraterna gått framåt de senaste valen. Att tiga bort dem har fungerat dåligt och få inom rikspolitiken verkar ha ägnat tid åt att försöka förstå varför de, och andra liknande partier, har vuxit sig starkare på många håll i världen. Ofta landar deras budskap delvis i en längtan efter något man längtar tillbaka till. Till en begripligare och mer lätthanterlig värld. Vilket världen definitivt inte är och inte kommer att bli igen. Det fanns säkert många som längtade tillbaka till en mer begriplig värld när industrialiseringen ångade på för fullt under andra halvan av artonhundratalet. Den andra, mer konkreta delen i dessa partiers framgångar bygger på det faktum att människor inte känner att de som de tidigare röstade på levererar det de ska. Som en klok person sa till mig, att de populistiska partierna är de enda idag som säger till sina

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum