Studentlitteratur AB

Bättre barnförhör med mer gemensam kunskap

Dela

Barns berättelser är ofta avgörande för olika utredningar. Samtidigt är dessa berättelser särskilt känsliga för påverkan vilket gör intervjuer med barn till ett svårt och omdebatterat område. Mer kunskap om psykologisk teori, minne och beteende kan motverka konflikter kring tillförlitligheten i barnförhör, menar forskare från Göteborgs och Umeå universitet.

Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".
Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".

Det barn berättar innehåller många gånger avgörande information för utredningar inom polisen, socialtjänsten och sjukvården. Men frågan om hur tillförlitlig den här informationen är har under decennier skapat djupa konflikter bland aktörer som är engagerade i barnrättsliga frågor. Ett exempel är det så kallade Kevin-fallet, där en då sjuåring och en femåring efter långa och tuffa förhör felaktigt pekades ut som skyldiga till mord på en fyraårig lekkamrat.

En del av konflikterna kring tillförlitligheten borde kunna undvikas, ifall förhörsledare och teamet runt barnet hade en större gemensam kunskapsbas. Det menar forskarna Anneli Larsson vid Göteborgs universitet och Rickard L. Sjöberg vid Umeå universitet.

– Skälen till att barn är mer påverkbara än vuxna går att förstå utifrån forskning och vetenskapligt baserad psykologisk teori. Och förstår man hur påverkan av minnesbilder och beteende fungerar kan man också bättre förstå hur misstag kan undvikas, säger Anneli Larsson. Hon är idag lektor i socialt arbete men är disputerad i psykologi och har en bakgrund som bland annat barnförhörsledare inom polisen.

Författarkollegan Rickard L. Sjöberg är överläkare i neurokirurgi och docent i medicinsk psykologi. Hans engagemang ledde till den förnyade granskningen av Kevin-fallet.

– Sedan jag i början av 1990-talet började intressera mig för problematik kring barnförhör har vi i Sverige producerat anmärkningsvärt mycket bra och intressant forskning på området, säger han.

– Samtidigt visar de återkommande debatterna kring förhören och de tokigheter som dyker upp i vissa sammanhang att den här kunskapen har haft väldigt svårt att nå ut till dem som står i första ledet; de med uppgiften att hantera förhören.

För att råda bot på detta har författarna samlat den senaste forskningen i boken Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken (Studentlitteratur, 2022). Här ges konkreta råd om hur förhör med barn bör genomföras liksom en fördjupad teoretisk grund till denna praktik. Boken innehåller även kapitel om juridik, rättsmedicin och användning av tolk.

– Förhoppningen är att vår bok ska bidra till att sprida forskningsbaserad kunskap på ett sätt som blir användbart för alla som jobbar med barnförhör och utredande intervjuer med barn. Och framför allt att kunskapen gör skillnad för det enskilda barnet eller ungdomen, säger Anneli Larsson.

Boken kommer att presenteras i ett seminarium på Göteborgs universitet den 26e oktober 2022.

Kontakt:

Anneli Larsson
Telefon: 0707462325
Mail: anneli.larsson@gu.se

Rickard L. Sjöberg
Telefon: 0739803003
Mail: rickard.sjoberg@umu.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".
Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".
Ladda ned bild
Omslaget till boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken".
Omslaget till boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken".
Ladda ned bild

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Nytt pris för bästa rättsteoretiska examensarbete23.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När David Reidhav slutade som lektor i allmän rättslära vid Lunds universitet 2019 avtackades han av kollegor vid juridiska fakulteten med boken Juridiska grundbegrepp – Vänbok till David Reidhav (Studentlitteratur, 2019). David var en mycket uppskattad lärare i rättsteori och boken används nu som kurslitteratur på den kurs på juristprogrammet där David undervisade. I boken medverkar 14 lärare i rättsteori som kapitelförfattare och all royalty går till ett nyinstiftat pris: David Reidhavs pris för bästa rättsteoretiska examensarbete. Den 3 juni 2022 delas det ut för första gången.

Författarna till Grundvattenboken vill öka kunskapen om en av vår tids viktigaste frågor21.3.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Grundvatten ger dricksvatten, skyddar ekosystemen och skapar stabilitet i marken. Samtidigt hotas grundvattnet av överutnyttjande, kemikalier och klimatförändringar. De generella kunskaperna om grundvatten är bristfälliga i samhället och det har länge saknats ett standardverk i ämnet på svenska universitetsutbildningar. Det vill författarna bakom Grundvattenboken ändra på. Boken samlar landets främsta specialister och forskare i hydrogeologi och har som mål att höja kunskapsnivån i en av vår tids viktigaste frågor. Grundvattnet uppmärksammas extra av Lunds universitet under Världsgrundvattendagen 22 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum