Studentlitteratur AB

Bättre barnförhör med mer gemensam kunskap

Dela

Barns berättelser är ofta avgörande för olika utredningar. Samtidigt är dessa berättelser särskilt känsliga för påverkan vilket gör intervjuer med barn till ett svårt och omdebatterat område. Mer kunskap om psykologisk teori, minne och beteende kan motverka konflikter kring tillförlitligheten i barnförhör, menar forskare från Göteborgs och Umeå universitet.

Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".
Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".

Det barn berättar innehåller många gånger avgörande information för utredningar inom polisen, socialtjänsten och sjukvården. Men frågan om hur tillförlitlig den här informationen är har under decennier skapat djupa konflikter bland aktörer som är engagerade i barnrättsliga frågor. Ett exempel är det så kallade Kevin-fallet, där en då sjuåring och en femåring efter långa och tuffa förhör felaktigt pekades ut som skyldiga till mord på en fyraårig lekkamrat.

En del av konflikterna kring tillförlitligheten borde kunna undvikas, ifall förhörsledare och teamet runt barnet hade en större gemensam kunskapsbas. Det menar forskarna Anneli Larsson vid Göteborgs universitet och Rickard L. Sjöberg vid Umeå universitet.

– Skälen till att barn är mer påverkbara än vuxna går att förstå utifrån forskning och vetenskapligt baserad psykologisk teori. Och förstår man hur påverkan av minnesbilder och beteende fungerar kan man också bättre förstå hur misstag kan undvikas, säger Anneli Larsson. Hon är idag lektor i socialt arbete men är disputerad i psykologi och har en bakgrund som bland annat barnförhörsledare inom polisen.

Författarkollegan Rickard L. Sjöberg är överläkare i neurokirurgi och docent i medicinsk psykologi. Hans engagemang ledde till den förnyade granskningen av Kevin-fallet.

– Sedan jag i början av 1990-talet började intressera mig för problematik kring barnförhör har vi i Sverige producerat anmärkningsvärt mycket bra och intressant forskning på området, säger han.

– Samtidigt visar de återkommande debatterna kring förhören och de tokigheter som dyker upp i vissa sammanhang att den här kunskapen har haft väldigt svårt att nå ut till dem som står i första ledet; de med uppgiften att hantera förhören.

För att råda bot på detta har författarna samlat den senaste forskningen i boken Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken (Studentlitteratur, 2022). Här ges konkreta råd om hur förhör med barn bör genomföras liksom en fördjupad teoretisk grund till denna praktik. Boken innehåller även kapitel om juridik, rättsmedicin och användning av tolk.

– Förhoppningen är att vår bok ska bidra till att sprida forskningsbaserad kunskap på ett sätt som blir användbart för alla som jobbar med barnförhör och utredande intervjuer med barn. Och framför allt att kunskapen gör skillnad för det enskilda barnet eller ungdomen, säger Anneli Larsson.

Boken kommer att presenteras i ett seminarium på Göteborgs universitet den 26e oktober 2022.

Kontakt:

Anneli Larsson
Telefon: 0707462325
Mail: anneli.larsson@gu.se

Rickard L. Sjöberg
Telefon: 0739803003
Mail: rickard.sjoberg@umu.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".
Redaktörerna Anneli Larsson och Rickard L. Sjöberg som skrivit boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken ".
Ladda ned bild
Omslaget till boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken".
Omslaget till boken "Barnförhör - att få vetenskap och juridik att fungera i praktiken".
Ladda ned bild

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Ny digital studieplattform hjälper studenter klara studierna27.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu lanseras den nya digitala studieplattformen Studora – ett digitalt studierum där studenter på universitet och högskolor erbjuds kurslitteratur tillsammans med kompletterande studieverktyg såsom poddar, kapitelsammanfattningar och filmer, som hjälper dem att klara sina studier. Plattformen är utvecklad av Studentlitteratur, vars ambition är att samla branschens aktörer och erbjuda en helhetslösning som underlättar och förenklar lärandet för landets studenter.

Webbutveckling för alla – nytt standardverk på svenska22.8.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Behovet av webbutvecklare är stort, liksom kursutbudet. Trots detta har det saknats kurslitteratur, det var länge sedan det kom en heltäckande bok på svenska om HTML och CSS. Nu finns en modern bok, "Introduktion till HTML och CSS", skriven av Montathar Faraon, biträdande professor i informatik och forskare vid Högskolan Kristianstad, samt Lars Holmberg, doktorand vid Malmö universitet och forskare inom maskinlärande och artificiell intelligens. Båda har betydande erfarenhet av undervisning och forskning inom webbutveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum