Huddinge kommun - politik

Bättre demokrati med e-förslag

Dela

Nu utvecklar vi dialogen mellan väljare och valda! Kommunstyrelsen har idag beslutat att från den 1 maj införa e-förslag som ersättning för dagens medborgarförslag. Den nya tjänsten får namnet Huddingeförslag.

– E-förslag är ett effektivare system för att ta del av synpunkter och förslag från kommunens invånare än medborgarförslag. Vi kan samtidigt ge fler möjlighet att stödja och kommentera inlämnade förslag och de blir därigenom delaktiga i samhällsutvecklingen, säger Ingalill Söderberg (DP), kommunalråd med ansvar för demokrati.

Alla som bor i Huddinge kan lämna, stödja och kommentera Huddingeförslag. Ingen åldersbegränsning föreslås, vilket betyder att även barn och ungdomar kan engagera sig. Föreningar, organisationer eller sammanslutningar av annat slag kan däremot inte lämna Huddingeförslag.

Förslag som under 90 dagar efter publicering på kommunens hemsida har fått minst 100 underskrifter som stöd för idén lämnas över till ansvarig förvaltning eller nämnd för beslut.

– Även förslag som inte lyckats få tillräckligt många underskrifter, men som är tillräckligt bra, kan plockas upp och drivas vidare av enskilda politiker, säger Ingalill Söderberg.

De invånare som inte har tillgång till dator eller något annat hinder kan få hjälp att lägga Huddingeförslag, kommentera och stödja andras förslag via kommunen.

I förhållande till nuvarande hantering av medborgarförslag innebär e-förslag även en effektivare administration. De kommuner som redan infört system för e-förslag visar på goda erfarenheter.

Slutligt beslut om införandet av e-förslag tas av kommunfullmäktige den 23 april.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Välkommen till den styrande koalitionen i Huddinge

Huddinges styrande koalition består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Drevvikenpartiet, Kristdemokraterna och Huddingepartiet.

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

Välbesökt och inspirerande kongress för Lokala partiers nätverk med Huddingepartiet och Drevvikenpartiet som värdar1.4.2019 14:47:42 CESTPressmeddelande

Ett 35-tal representanter för 14 lokala partier från Piteå i norr till Lund i södra Sverige genomförde under lördagen 2019 års kongress för Lokala partiers nätverk. Kongressen ägde rum i Huddinges kommunhus. De två lokala partierna, Huddingepartiet och Drevvikenpartiet i Huddinge kommun stod som värdar för kongressen, som var ett värdefullt tillfälle för lokala partier att träffas och utbyta erfarenheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum