Linköpings kommun

Bättre företagsklimat genom samarbete

Dela

Linköping placerar sig på plats 97 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i kommuner. Resultatet är sämre än föregående år. Linköping placerar sig dock fortfarande på övre halvan av rankingskalan. Samtidigt pågår flera initiativ för att stärka företagsklimatet i kommunen.

Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga ranking av företagsklimatet i kommunerna. Trenden i årets undersökning är att storstadskommunerna backar. Linköping placerar sig på plats 97 och tappar 62 placeringar jämfört med ifjol. Bland kommunerna i regionen ligger Linköping på en fjärde plats.

Företagarna upplever att attityden till företagande och kommunens information blivit sämre. Dessutom är företagen missnöjda med kommunens tillämpning av lagar och regler. Linköping får däremot goda betyg för vägnät, tele- och IT-nät.

– Linköping har ett starkt näringsliv men det finns samtidigt flera utmaningar som är viktiga att uppmärksamma. Fler och växande företag, dialog med näringslivet och effektiv företagarservice är några av hörnstenarna för en positiv utveckling, säger Yvonne Rosmark, näringslivschef i Linköpings kommun och VD Nulink – Linköpings näringslivsbolag.

För att förbättra servicen och bemötandet har Linköpings kommun startat ett långsiktigt arbete för att nå en fördjupad dialog mellan kommun och näringsliv.

– Vi har identifierat att samarbetet behöver bli bättre. Näringslivschefen har därför fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram ett service- och bemötandepaket, säger Christer Mård (L), kommunalråd.

I Linköping, som har en stark tillväxt, råder det arbetskraftsbrist inom många yrkesgrupper.

– Linköping är en av landets snabbast växande kommuner men det råder kompetensbrist inom flera yrkesgrupper. Det här påverkar självklart företagens tillväxt. Vi behöver jobba tillsammans med olika aktörer för att stärka och förbättra för näringslivet i Linköping, säger Helena Balthammar (S), ordförande i Nulink.

Svenskt Näringsliv har rankat företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner sedan 2001. 138 företag i Linköping har besvarat årets enkät.

Företagsklimatet kommer även att diskuteras i programmet Tillväxt Linköping som sänds på Corren24 den 21 september.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum