Umeå kommun

Bättre hantering av regnvatten på Mariehemsängarna

Dela

För att förbättra hanteringen av regnvatten runt Sandbäcken på Mariehemsängarna kommer bland annat en ny dagvattendamm och två öar att skapas. Den ena ön kommer folk att kunna ta sig till och vistas på. Arbetet genomförs av Umeå kommun under år 2020-2021.

De planerade åtgärderna innebär att bäcken kommer ges en mer svängande väg (meandring) av vattenflödet där den idag går som rakast. En ny dagvattendamm kommer att grävas i Mariehemsängarnas nedre del mot Strombergs väg. Nya sittplatser, plantering av fler träd och två öar kommer att komplettera området. Den befintliga bron kommer troligtvis att flyttas till ett lite högre läge över bäcken.

Arbetena berör Mariehemsängarna söder om den befintliga Mariehemsdammen. Grävarbetet beräknas vara genomfört innan våren i år och hela projektet ska vara klart hösten 2021.

Förändringarna ska stärka reglerande och ekonomiska ekosystemtjänster som infiltration och fördröjning av dagvatten i Sandbäcken, som tidvis svämmas över vid höga vattenflöden. Kommunens ambition är också att utveckla rekreationsområdet, främja områdets ekologi och stadsgrönska. Projektet finansieras till 50 % av Boverket.

Mer information
Nina Ingvarsson, landskapsingenjör
Umeå Kommun, Gator och parker
090-16 13 76, 070-267 06 74
nina.ingvarsson@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skissen visar vattnets väg och de andra planerade åtgärderna.
Skissen visar vattnets väg och de andra planerade åtgärderna.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum